Передплата 2024 ВЗ

Пологовий будинок на Мечникова стане лікарнею Святої Анни. Що зміниться для породіль?

Депутати мерії кажуть, що топменеджерам лікарні ставитимуть завдання суттєвого покращення умов для породіль

Фото з приватного архіву пологового будинку
Фото з приватного архіву пологового будинку

Пологовий будинок № 1, що на вулиці Мечникова, 8, стане лікарнею Святої Анни. Таким є один із результатів реорганізації Третього ТМО, де частину приміщень медичних закладів перейшли на баланс Першого ТМО. На базі пологового № 1
буде створено відокремлений підрозділ — лікарню.

«Лікарня Святої Анни функціонуватиме як пологовий будинок, але матиме іншу назву та інші вимоги до роботи, — сказав у коментарі для „ВЗ“ голова депутатської комісії охорони здоров’я та соціального захисту Львівської міської ради Валерій Веремчук. — Питання щодо створення лікарні Святої Анни погодив виконавчий комітет Львівської міської ради. Зараз стоїть питання покращення умов та комфорту в цьому пологовому — стан та оснащення палат».

Валерій Веремчук вважає, що за останні роки пологовий на Мечникова геть втратив популярність серед породіль. Майбутні матері обирали заклади зі значно комфортнішими умовами. «Пологовий на вулиці Пилипа Орлика має значно менше місць, ніж пологовий на Мечникова. Але приймає не менше пологів, ніж пологовий на Мечникова, — аргументує депутат. — Багато породіль обирає також обласний перинатальний центр, куди з обласного та державного бюджету інвестовано сотні мільйонів гривень. Пологовий на Мечникова не бачив за останні роки капітальних покращень».

Запитую депутата, з яких джерел пологовий, який стане лікарнею Святої Анни, має покращити умови: кошти виділять з міського бюджету, чи повинні обійтися власними заробленими коштами.

«Власних коштів закладу не вистачає навіть на те, щоб покрити функціонування, — наголошує Валерій Веремчук. — Спеціально для Третього ТМО депутати виділили з бюджету 29 мільйонів гривень на зарплати працівникам. Виявилося, що пологовий на Мечникова мав 16 мільйонів гривень прихованих боргових зобов’язань за невикористані відпустки працівників за попередні роки. Зараз усі працівники пологового переходять на роботу до Першого ТМО, тож у пологовому звільняються. Та процес звільнення вимагає виплату усіх відпускних… Складно в міському бюджеті знайти гроші на компенсацію за відпустки, шукаємо можливості».

Нагадаємо, 25 травня Третє медичне об'єднання міста Львова, до якого входила 3-я міська лікарня на вул. Раппапорта і пологовий будинок № 1 на вул. Мечникова, реорганізували. Майно Третього ТМО на суму понад 3 мільйони гривень передано на баланс комунального некомерційного підприємства «Львівське територіальне медичне об'єднання «Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги» Першого ТМО.

Схожі новини