Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Слідчі шукали у комп’ютері докази у державній зраді, а знайшли фото та відео статевих актів з дитиною…»

Городоцький районний суд розглядає справу про зґвалтування 12-річного хлопчика з Харківщини. Обвинувачений — колишній керівник дитячого спортивного клубу

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Городоцький районний суд, що на Львівщині, розглядає справу щодо зґвалтування 12-річного хлопчика з Харківщини. Як дізналася журналістка «ВЗ» із власних джерел у правоохоронних органах, обвинувачений у зґвалтуванні неповнолітньої дитини — 47-річний керівник та викладач дитячого спортивного клубу, що на Харківщині. Потерпілий хлопчик займався у тому злощасному клубі топографічним орієнтуванням та вивченням військової справи…

Нині обвинувачений перебуває у Львівському СІЗО. З єдиного державного реєстру судових справ я дізналася, що обвинувачений фігурує у кількох епізодах сексуального характеру, які сталися на Харківщині, Одещині, а також на Київщині та Львівщині. Через те, що останні кілька епізодів відбулися у місті Комарно, справу розглядають у Городоцькому районі. Крім того, на Харківщині існує реальна небезпека через бомбардування втратити матеріали цього кримінального провадження.

Ще у 2019 році обвинувачений потрапив у поле зору працівників СБУ Харківщини. Він розклеював в одному з міст, що на Харківщині, листівки з цитатами російських письменників. У тих листівках запевняв, що його рідне місто на Харківщині - не Україна, а росія… Працівники спецслужби внесли пропагандиста до бази «Миротворець».

Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, працівники СБУ вирішили перевірити цього діяча, чи він, бува, не передає інформацію ворожим спецслужбам? Отримавши у суді ухвалу на обшук, працівники СБУ Харківщини навідалися до підозрюваного у державній зраді додому. Окрім російського прапора у нього знайшли прапори й інших держав… Керівник дитячого спортивного клубу пояснив, що займається історичною реконструкцією, навчає дітей. Коли слідчі вирішили перевірити його комп’ютер, почав помітно нервувати…

— Коли слідчі почали переглядати інформацію у його комп’ютері, знайшли там дитячу порнографію, — каже мій співрозмовник.

— «Що це таке?» — запитали у нього. — Він почав виправдовуватися, мовляв, хтось попросив його щось скачати з Інтернету… А потім слідчі знайшли відео з потерпілим. «Що це за дитина? І хто зображений на фото, окрім дитини?» — запитали. Підозрюваний відповів: «То мій племінник, я з ним нічого такого не робив…». Слідчі продовжили пошук, і знайшли у комп’ютері керівника дитячого спортивного клубу фото та відео статевих актів з дитиною. Обвинувачений фігурує у багатьох епізодах, у різних містах, куди разом із дітьми їздив на екскурсію у навчальні табори. Під час таких поїздок і відбувалось насилля щодо 12-річної дитини.

— І дитина батькам нічого не розповіла?

— Ні. І цей злочин міг би бути не розкритий ніколи, якби не цей обшук… Коли слідчі це все побачили, запитали анкетні дані дитини, зателефонували батькам. Коли батьки приїхали, то були шоковані, бо керівник спортивного клубу, у якому займався їхній син, втерся до їхньої родини у довіру. Не раз бував у них вдома, приїжджав якось навіть зі своєю матір'ю до них на обід… Торік його затримали та взяли під варту. З’ясувалося, коли батьки потерпілого хлопчика втекли від обстрілів з Харківщини на Львівщину, то обвинувачений спеціально сюди приїжджав. Забирав дитину в лісосмугу, або в парк (у віддалений куточок), і там теж мали місце сексуальні дії. А дитина боялася про це розповідати. Коли ми перший раз допитували хлопчика разом з психологом (Дитині зараз 13 років. — Авт.), слідству було важко дізнатися якусь конкретику щодо цієї справи. Лише наприкінці допиту дитина більш-менш все розповіла.

— Хлопець не міг відмовитися від тих занять у спортивному клубі?

— Мама сказала, що в якийсь момент не хотів туди йти. Але батьки його переконали: «Ходи, тобі ж так подобалося!». І дитина замкнулася, йому було дуже соромно. Він, можливо, думав, що з ним щось не так. Він не знав, як поводитися у таких ситуаціях. Був дуже наляканим.

— Я читала у судовому реєстрі, що обвинувачений у зґвалтуванні дитини просив, аби справу передали з Львівщини на Харківщину, а також, щоби йому змінили запобіжний захід з тримання під вартою на домашній арешт…

— Він неодноразово подавав до Верховного суду клопотання про те, щоби справу розглядали на Харківщині. Мотивував це тим, що хоче залучити якихось свідків… Казав, що його адвокат перебуває у Дніпрі, і він не має з ним зв’язку. На запитання, чому його адвокат не приїде до нього, він не відповідав. Під час судових засідань поводиться зухвало, розповідає, що він талановитий письменник. Що у нього є купа книг, купа нагород (Я зайшла на сторінку того горе-письменника у Фейсбуці, там публікував свої вірші та уривки якихось романів. — Авт.). Також говорить про те, що його незаконно затримали, мовляв, СБУ Харківщини вигадала цю справу задля помсти. Крім того, його нібито обмовив потерпілий — то через якісь неприязні відносини та через вимагання грошей у нього. Він не погодився давати гроші потерпілому, тому він йому мстить. Вигадує такі різні історії… В останньому судовому засіданні вимагав доступу до комп’ютера та Інтернету. Вимагав кращих умов, аби міг здійснювати свою літературну діяльність. На відео з обшуку його квартири було добре видно, як він намагається приховати сліди злочину. Не дозволяє слідчим переглядати комп’ютер… Тому про домашній арешт не може навіть йтися. Провина його буде доведена. Йому загрожує довічне позбавлення волі, оскільки цей злочин має ознаки повторності.

— У цій справі лише одна потерпіла дитина?

— Слідчі «перетрусили» його комп’ютер, але інших фактів сексуального насилля не було. Дуже важливо, щоб батьки були уважніші до своїх дітей. Часто через свою зайнятість не вникають у їхні проблеми, не встигають дитину запитати: «Як в тебе справи?». Важливо мати з дитиною тісний контакт, дружні стосунки. У цій справі батьки приділяли увагу дитині, батько працює в МНС, але якщо б у цій сім'ї були добрі стосунки, тоді дитина б прийшла і все б розповіла. Це — основна проблема.

Схожі новини