Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Не облава, а вручення повісток ухильникам»

У військовому комісаріаті Львівської області розповіли про нашумілі події у проїзді Крива Липа.

“Проїзд Криву Липу у Львові перекрили військові. Перевіряють документи у всіх хлопців призовного віку. Відпускають лише тих, хто має документи або студентський, — за умови, що денна форма навчання.

Частина військових з поліцією намагались прорватись у заклад “Парадокс”, — написав опівночі у суботу, 4 листопада, у своєму “ФБ” депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич. Цей месидж тієї ночі перепостили десятки користувачів, а сама новина потрапила у “топи” не тільки львівських, а й загальноукраїнських видань. У соцмережах писали, буцімто нічний клуб у проїзді Крива Липа штурмували військові у бронежилетах, перевіряли навіть жінок, а сам проїзд заблокували з обох сторін. Хапали “мажорів”, які ухиляються від служби в армії...

У соцмережах реакція на подію була різною. Одні писали, мовляв, нема чого маминим синкам цмулити алкоголь у дорогих нічних клубах, а треба йти в армію, бо там хоча б навчать зброю тримати в руках, а не тільки айфон (призовників на передову не відправляють). Ухильників від військової служби охрестили “косарями”. Інші вважають, що акція у Кривій Липі — жах, дикунство, “андропівщина”, порушення прав людини, “бєс­прєдєл”, облава...

І у Міністерстві оборони, і у Національній поліції протягом вікенду зробили заяви, якими відмежувалися від рейду в Кривій Липі. “Інформація про облави, які влаштовуються правоохоронцями на призовників, не відповідає дійсності і є провокацією, яка спрямована на дискредитацію дій поліції і всієї правоохоронної системи”, — написав на своїй сторінці у Facebook голова Національної поліції України Сергій Князєв. Активізувалися в офісі україн­ського омбудсмена: керівник секретаріату Уповноваженого з прав людини Богдан Крикливенко заявив, що військові не мають права вручати повістки за віковою ознакою. Вони мають право розшукувати осіб, що ухиляються від призову, а вручати їм повістки має лише Національна поліція — виключно за місцем реєстрації, і лише у порядку проведення розшуку особи.

Більш-менш усе стало зрозуміло тільки у понеділок,

6 листопада, під час брифінгу у Львівському обласному військ­коматі. Свою позицію висловили військовий комісар Львівської області підполковник Олександр Тіщенко та його заступник по роботі з особовим складом майор Ростислав Пашук. Військові пояснили, що у Кривій Липі власне і було те саме вручення повісток особам, які перебувають у розшуку через те, що ухиляються від строкової служби. “У ЗМІ написано “облава”. Забули дописати ще, що “по річці Полтві приплив крейсер “Аврора”, зробив сигнальний залп і перекрив всі виходи із львівського метро, — іронізував Олександр Тіщенко. — Насправді, усі ці заходи проводилися чотирма жінками-військовослужбовцями, які працювали на комп’ютері з програмою “Призов”, представниками військового комісара і трьома представниками Нацполіції, також жінками. Якщо це вважається облавою, то тоді ми такими силами можемо виграти війну на сході нашої держави. Жодної облави у провулку Крива Липа не було!”.

Військовий комісар пояснив, що того вечора представники Патрульної поліції проводили операцію “Мігрант” (виявляли незаконних мігрантів. — Авт.). Вони мали при собі також і списки осіб, які ухиляються від військової служби, надані військовим комісаріатом. У ході своєї операції патрульні виявляли людей, які є в розшуку по призову (“кинули їх по базі”), і повідомляли про це представників військового комісара. Ті одразу приїхали у проїзд Крива Липа. Оскільки військові не мають права перевіряти документи, це робили поліцейські. Таким чином виявили аж 12 ухильників. Їм було вручено повістки на військову службу. “Ця подія відбувалася від 22-ї до 23-ї години, — пояснив обласний військовий комісар. — Не було порушено жодних прав громадян. Громадянам виписали повістку і сказали: “Йди, будь ласка, пий далі до ранку. Але в понеділок, на 9-ту ранку, з’явися, будь ласка, у військовий комісаріат”. Нікого не затримували, не було жодних військових у бронежилетах, касках, масках. Крива Липа перекрита не була. Усі мають телефони, відео, але жодних фото і відео цього ніхто не представив”. За словами батьків цих молодиків, їхні діти перебувають за кордоном. Батьки навіть кажуть, що не знають, де їхня дитина. Насправді ці діти є у Львові, вони ходять по “кабаках”, нормально відпочивають, тоді як інші повинні за них служити. Чому хтось має бути мудріший, а хтось “дурніший”?”.

“Розшук і доставка призовників-ухильників у нас проводиться щоденно, — каже комісар. — Після указу президента про призов громадян на строково-військову службу громадянин, якому виповнилося від 18 до 27 років, зобов’язаний за повісткою, яка йому надійшла, з’явитися у військовий комісаріат. Якщо не отримав повістки, теж зобов’язаний прийти. Має представити документи, що має право на відстрочку. Якщо права на відстрочку не має — будь ласка, йди, служи. Повістки, згідно із законодавством, можуть вручатися і в громадських місцях, і в місцях праці, не тільки за місцем проживання”.

За словами пана Тіщенка, військові не обирали саме Криву Липу. Це випадковість, що саме у Кривій Липі “зібрали аж такий врожай” ухильників. До того такі самі заходи були на ринку “Шувар” (там виявили трьох ухильників, і вони вже відправлені у військо) і у мережі “Локаль” (там ще працюють). “Але там ніхто не підняв ніякого ажіотажу, — каже обласний комісар. — Видно, у Кривій Липі потрапили не на того, на кого треба...”. На запитання журналіста “ВЗ”, чи були серед тих, кому вручили повістки, діти впливових людей, військовий комісар відповів: “Мабуть, так, якщо піднявся такий шум”. Але повідомити прізвища “відомих людей” відмовився. Зате повідомив, що із тих 12-ти, кому вручили повістку у Кривій Липі, уже деякі в понеділок прийшли на медкомісію.

Військові комісари спростували твердження, що на Львівщині нібито катастрофічна ситуація із призовом; “Львівщина уже виконала призовний план на 60%, і ми виконаємо його на всі 100% (закінчення призовної кампанії — 28 листопада). Проблем немає. Не такий у нас великий план — нам треба призвати 700 чоловік. У Львівській області є великий призовний ресурс. Тому не кожен піде служити, але прийти має кожен. По Львівщині є загалом 15 тисяч осіб, які ухиляються від військової служби, більше половини з них — у Львові. Коли закінчиться призов, фотографії усіх ухильників, яких виявили, будуть опубліковані на сайті військового комісаріату”.

Військових підтримав голова Львівської ОДА Олег Синютка. Він доручив правоохоронним органам провести розслідування стосовно перешкоджання перевірки військовими і поліції львівського клубу “Парадокс”. Про це Синютка заявив у ході апаратної наради в ЛОДА у понеділок, 6 листопада. А у суботу ввечері в ефірі ТРК «Львів» Олег Синютка підтримав проведення таких акцій і заявив, що не бачить порушень в діях військових і поліцейських.

Дивує одне: на прес-конференції комісари так хвилювалися, що складалося враження, що вони виправдовуються. Хоча самі й доводили, що діяли згідно із законодавством. Але ж у будь-якій країні світу нехай хтось спробує ухилитися від армії! Кримінальна відповідальність за це передбачена і у Німеччині, і в Ізраїлі... А в Україні військових комісарів критикують, якщо вони намагаються вручити повістку при перетині кордону, на підприємствах. Самі ж комісари скаржаться, що як ходять по домах, то на них, буває, і ланцюгових псів спускають. І от тепер комісари зробили рішучий крок і... одразу самі себе злякалися. Кивають на Нацполіцію — та відхрещується, мовляв, це не ми. Нацполіція киває на Патрульну поліцію, та відхрещується: це не ми, і знову киває на військових. Замкнуте коло? І ще один прояв слабкості держави загалом.

Схожі новини