Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко лідирує у президентському рейтингу

Експерти вважають, що частина українців оцінила останні реформи.

У разі проведення дострокових президентських виборів найбільшу електоральну підтримку у першому турі виборів отримав би нині чинний президент України Петро Порошенко (14,0% серед тих, хто має намір взяти участь у виборах). Про це свідчать дані опитування Центру Разумкова, проведеного з 6 по 11 жовтня 2017 року серед 2018 респондентів у всіх регіонах України, за винятком окупованих територій.

На другому місці у рейтингу Юлія Тимошенко (8,4%). За нею — Анатолій Гриценко (7,2%), Юрій Бойко (6,8%), Святослав Вакарчук (6,6%), Олег Ляшко (6,3%).

У квітні 2017 року президентський рейтинг Порошенка становив 10,3% (тобто відбулася ста­тистично значуща зміна), Ти­мошенко — 9,5% (зміна не значуща).

На думку експертів, зростання рейтингу президента — це наслідок реформ, які останнім часом були ухвалені у Верховній Раді. «Вперше після парламентських виборів буйство популізму починає викликати у виборця відразу. Партії справ, партії дії починають повертати втрачені рубежі, що свідчить про подорослішання суспільства. Проголосовані у Верховній Раді реформи ще жодним чином не вплинули на результат прагматичних політсил, швидше за все, джерелом зростання довіри до прагматиків стала реформа місцевого самоврядування. І зовнішньополітичні фактори раптом почали позначатися на зміні політичних уподобань українців — безвіз повертає віру у власну державу середньому класові. Відтак президентський рейтинг Петра Порошенка став випереджати наступних за ним політиків. Навіть президентський рейтинг Володимира Гройсмана випередив рейтинг Андрія Садового», — каже письменник, політичний експерт Володимир Цибулько.

«Треба дивитися на ситуа­цію у динаміці: порівняно з весною, несподівано знизився рейтинг Юлії Тимошенко і зріс рівень підтримки Петра Порошенка. Міг спрацювати ефект ухвалення пенсійної реформи та запровадження безвізу… Існує велика група людей, до 20% активних виборців, які хочуть голосувати за когось нового, приміром, Святослава Вакарчука, але частина з них не готові про це відкрито говорити», — вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«На першому місці Порошенко і Тимошенко, і електорат, який за них голосує, хоче стабільності і вважає, що при всіх проблемах влада щось робить і не треба її розгойдувати», — такої думки дотримується науковий директор фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань.

«Майже одночасно було оприлюднено три соціологічні опитування. У рейтингу кандидатів у президенти лідирує Петро Порошенко. В одному з них друге місце зайняв співак Святослав Вакарчук, випередивши Юлію Тимошенко. Сенсація, котра свідчить, що запекла боротьба розгорнеться не за перше, а за друге місце між Юлією Тимошенко, Анатолієм Гриценком та Святославом Вакарчуком», — каже директор агентства Communication group Володимир Манько.

Схожі новини