Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Порошенко: "Децентралізація – це гарантія незворотності членства України в ЄС"

  • 23.01.2016, 17:30
  • 3 464

​За словами глави держави, Україна орієнтується саме на сучасні європейські моделі місцевого самоврядування.

"Децентралізація — це ключовий елемент нашої підготовки до майбутнього членства в Євросоюзі. І це, якщо хочете, додаткова гарантія її незворотності", - заявив Порошенко.

Порошенко: "У ВР є 300 голосів для ухвалення змін до Конституції"

Петро Порошенко вірить, що Верховна Рада підтримає зміни до Основного Закону з питання децентралізації до кінця 2016 року.

Про це глава держави сказав на Конференції представників органів місцевого самоврядування — членів Асоціації міст України.

"Голосування конституційних змін буде кореспондуватися і має передувати… одразу же до повернення українського контролю над кордоном. Для того, я не маю жодного сумніву, ми маємо цих 300 голосів", - наголосив президент.

Він заявив: "І єдине, що ми маємо показати суспільству і парламенту, - очевидний прогрес у Мінських угодах. Я впевнений, саме так і буде".

"Жодним чином ми не збираємося ні знімати, ні пересувати голосування. Місце цього голосування в календарі, я сподіваюся, наступної сесії в першому півріччі 2016 року, так само, як і очевидний прогрес у Мінському врегулюванні", - наголосив Порошенко.

Водночас глава держави висловив вдячність "тим народним депутатам, які звернулися до Конституційного Суду, щоб зберегти можливість проголосувати у другому читанні ті зміни, які в першому читанні були ухвалені 31 серпня минулого року, і уникнути будь-яких інсинуацій щодо легітимності цього процесу".

Також Порошенко заявляє, що Україна відтерміновує ухвалення конституційних змін в частині децентралізації влади, проте не змінює політичного курсу на децентралізацію.

«Якщо ми не будемо координувати свої дії з нашими партнерами - маємо великий ризик залишитися сам на сам (з Росією - УНІАН) без підтримки політичної, військово-технічної (міжнародних партнерів) і без санкцій», - заявив він.

«Я не дам можливості безвідповідальним політичним силам це зробити», - додав Порошенко.

«Складнощі мирного процесу, хоч і відтермінували ухвалення конституційних змін (в частині децентралізації), жодним чином не змінюють наш політичний курс на децентралізацію», - зауважив Порошенко.

Порошенко: «Зміни до Конституції виключають прийняття законів про "особливий статус" будь-яких областей»

Децентралізація і конституційні зміни виключають ухвалення законів про «особливий статус» будь-яких областей.

«Децентралізація та конституційні зміни, навпаки, позбавляють будь-якої думки про утворення законів про "особливий статус" тих чи інших міст, областей та територій», - сказав він.

«Навпаки, ці конституційні можливості з Конституції прибираються, і це цілком виправдано», - додав Порошенко.

Порошенко: "Чорної кішки федералізації" у змінах до Конституції щодо децентралізації влади немає»

Президент Петро Порошенко наголошує, що "чорної кішки федералізації" у змінах до Конституції щодо децентралізації влади немає.

"Децентралізація зараз користується твердою підтримкою українського народу, і це надзвичайно важливо. І ми нікому не дозволимо ігнорувати цю думку. Нікому не дозволимо оббріхувати, дезорієнтувати, спробувати дестабілізувати суспільство. Якими б намірами не керувалися ті, хто намагається зараз зупинити процес децентралізації, той, хто намагається вставляти палки в колеса...", - наголосив президент.

Порошенко підкреслив, що не потрібно шукати "чорну кішку федералізації" в темній кімнаті, де її немає.

"В мене до вас дуже неприємна новина: цієї «чорної кішки федералізації», загрози державі, в змінах до Конституції немає. І не треба дурити людей", - наголосив Порошенко.

Порошенко: «Для децентралізації потрібно майже 500 нових законів»

Президент України Петро Порошенко закликав керівників місцевого самоврядування долучитися до створення 500 нових законів, прийняття яких потрібне для законодавчого забезпечення децентралізації в країні.

"Я закликаю вас разом з українським урядом з народними депутатами, вже зараз, ще до того як будуть проголосовані в другому читанні зміни до Конституції в частині децентралізації, активно долучатися до законодавчого забезпечення децентралізаційних змін. Ми порахували, що для цього потрібно майже 500 нових законів", - наголосив президент.

Президент : «Донбас повернуть цього року»

Український суверенітет повернеться на Донбас після виконання пунктів Мінських угод. А це станеться цього року.

"На прес-конференції 14 січня я проголосив: моє завдання повернення українського суверенітету на Донбас уже в 2016 році. І вчора в Давосі виступаючі також підтвердили цю позицію - в 2016 році Росія повинна виконати всі пункти Мінських угод", - сказав він.

Президент заявляє, що не дозволить "заморозити" конфлікт на Донбасі

Президент України Петро Порошенко заявляє, що зробить все, щоб не допустити "заморожування" конфлікту на сході країни

Про це глава держави сказав, виступаючи на загальних зборах Асоціації міст України в суботу в Києві.

"Як президент і головнокомандувач буду битися за кожен шматочок української землі, і робити все, щоб повернути територіальну цілісність, суверенітет України - спочатку на Донбас, потім до Криму. І "заморозити" цей конфлікт не дам. Тому що успішних прикладів повернення заморожених територій в складу країни немає", - сказав він.

Порошенко розповів, що може призвести до повномасштабного конфлікту з РФ

Президент Петро Порошенко заявляє, що торпедування Мінських угод та блокування конституційного процесу призведе до повномасштабного конфлікту з Росією.

«Ті політичні сили, які хочуть за будь-яку ціну торпедувати Мінські угоди, заблокувати мирний процес, заблокувати конституційний процес мають чітко усвідомлювати наслідки своїх дій», - сказав він.

«Вони призведуть або до відновлення гарячої фази конфлікту, включно з повномасштабним, а не локальним, який є поки що конфліктом з РФ», - додав Порошенко.

Порошенко: «Ідея федералізму є неприйнятною для України»

Президент Петро Порошенко в черговий раз вказав на неприйнятність ідеї федералізму для України.

"У своєму зверненні з нагоди Дня Соборності я підкреслював, що для всіх нас соборність символізує унітарний характер побудови нашої держави і вона передбачає категоричну заборону на імпорт будь-яких руйнівних і неприйнятних для України ідей федералізму", - сказав він.

Глава держави наголосив, що в Україні з повагою ставляться до різноманітності населення.

"Заявляю для тих, хто шукає чорну кішку в чорній кімнаті. Цієї кішки, якою є федералізація, в законі немає", - сказав президент.

Порошенко: «На Донбасі з початку січня жодного разу не застосовувалася артилерія»

Президент Петро Порошенко заявляє, що на Донбасі з початку січня жодного разу не застосовувалася артилерія. Також президент висловив впевненість, що український суверенітет повернеться на Донбас вже в цьому році.

Про це глава держави сказав на Конференції представників органів місцевого самоврядування — членів Асоціації міст України.

"Всі якось не помітили, що з 1 січня у нас немає застосування артилерії взагалі. У нас було лише декілька, чотири чи п'ять (випадків) використання систем залпового вогню, неприцільних. І по мінометах, і по танках, і по іншій відведеній зброї ми маємо кардинальний прогрес, який захищає життя і українських воїнів, і українських цивільних", - сказав Порошенко.

На його переконання, світова спільнота бачить, що українська сторона відповідально ставиться до виконання Мінських угод щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Також глава держави заявив, що він твердо вірить у повернення українського суверенітету на Донбас вже в нинішньому році.

За його словами для цього необхідно, щоб Росія та бойовики продемонстрували реальний прогрес у виконанні Мінських угод.

«Цю принципову позицію я довів до відома наших міжнародних партнерів. В тому числі і під час зустрічей в Давосі, звідки я повернувся сьогодні вночі», - зауважив президент.

Порошенко: «РФ платить велику ціну за безвідповідальну політику окупації і агресії в Україні»

Президент Петро Порошенко заявляє, що Росія платить велику ціну за безвідповідальну політику окупації та агресії в Україні.

Глава держави наголосив, що міжнародні санкції проти Росії є складовою Мінських угод щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

"Якщо ви почитаєте рішення Євросоюзу, рішення наших партнерів - США, рішення "Великої сімки", рішення усіх країн - санкції застосовуються за невиконання Мінських угод. І Росія зараз, нарешті, платить велику ціну за свою безвідповідальну авантюру, за агресію, за окупацію, за анексію", - наголосив Порошенко.

При цьому він зауважив, коли був обраний на посаду президента України, то курс російського рубля до долара становив 31 рубль за долар.

"Вчора - 85! Нафта коштувала 110, вчора - 28, і рівень життя, і золотовалютні резерви, і дефіцит бюджету, і платіжний рахунок, й енергетичні програми - все це є твердим аргументом, що наша стратегічна лінія вибрана правильно, і немає альтернативи політико-дипломатичного шляху повернення українського суверенітету", - наголосив Порошенко.

Джерело: УНІАН, Еспресо.TV, Інтерфакс-Україна, Укрінформ.

Схожі новини