Передплата 2024 «Добрий господар»

Найкраще місто для життя у Європі - Відень

А останнє місце у рейтингу видання The Economist зайняв Стамбул — через посилення авторитаризму й високу інфляцію у Туреччині

Ратуша австрійського Відня, який визнано найкращим містом Європи для життя, зустрічає прекрасну "золоту" осінь... Фото wien.gv.at.
Ратуша австрійського Відня, який визнано найкращим містом Європи для життя, зустрічає прекрасну "золоту" осінь... Фото wien.gv.at.

Авторитетний британський The Economist оприлюднило європейський рейтинг найкращих міст для життя, складений аналітично-бізнесовим підрозділом цього видання (Economist Intelligence Unit). Серед 38 міст Європи, що потрапили до рейтингу, лідирує столиця Австрії - Відень.

Експерти, що складають цей рейтинг, роблять свої висновки на базі оцінок за п’ятьма напрямками:

  • стабільність,
  • охорона здоров’я,
  • культура й довкілля,
  • освіта та інфраструктура.

Відень упевнено переміг у рейтингу The Economist утретє за останні п’ять років — австрійська столиця набрала 99,1 бала (за 100). До першої п’ятірки найкращих міст Європи за якістю життя увійшли також данський Копенгаґен (98 балів), швейцарський Цюрих (96,3) і Женева (95,9), а також німецький Франкфурт-на-Майні (95,7 бала).

Колишній «соцтабір» відстає через пандемію

У містах Західної Європи, відзначають експерти The Economist, пандемія уже в минулому, тож якість життя практично повернулася на колишній, доковідний рівень. На жаль, про міста Центральної і Східної Європи цього сказати наразі не можна. Як наслідок, лише два міста з цих регіонів, а саме Прага й Будапешт, набрали у рейтингу британського видання понад 80 балів. Польська Варшава, яка до цього показника не дотягнула (73,6 бала), все ж випередила за якістю життя російську москву (71,4 бала) й санкт-петербург (68,6), а також болгарську Софію (68,2).

Як наголошує The Economist, у містах Центральної і Східної Європи якість життя повертається до рівня, зафіксованого до пандемії Covid-19, набагато повільніше, ніж у містах Західної Європи. Перше, на заході континенту вакцинація йшла значно швидше, ніж на його сході. До того ж відновлення після пандемії у посткомуністичних країнах іде повільніше, ніж там, де «соцтабору» не було — через проблеми у системі охорони здоров’я, які посилила пандемія.

Водночас у деяких містах на сході Європи на оцінку якості життя негативно вплинули також політичні й економічні чинники. Зокрема, британське видання відзначає політичні репресії у москві й петербурзі, корупцію у Баку (Азербайджан) і посилення авторитаризму та високу інфляцію у турецькому Стамбулі (57,7 бала), який у рейтингу The Economist опинився на останньому місці.

Схожі новини