Передплата 2024 «Добра кухня»

Георгій Судаков — поза конкуренцією

На найкращого футболіста Української прем'єр-ліги (за версією видання «Команда-1») вже «полюють» італійські «Ювентус» й «Наполі»

Георгій Судаков продемонстрував цьогоріч неабиякий прогрес, "стрибнувши" з молодіжної до національної збірної України. Фото dynamomania.com.
Георгій Судаков продемонстрував цьогоріч неабиякий прогрес, "стрибнувши" з молодіжної до національної збірної України. Фото dynamomania.com.

За традицією, наприкінці кожного року спортивні журналісти визначають його найкращих футболістів. Свою версію топ-10 гравців Української прем'єр-ліги оприлюднило днями видання «Команда-1». На думку його експертів, найкращим футболістом УПЛ 2023 року був півзахисник донецького «Шахтаря» й національної збірної України Георгій Судаков.

У опитуванні, яке провела «Команда-1», взяли участь по 16 представників від кожного клубу УПЛ (15 гравців і головний тренер), які назвали свою трійку найкращих футболістів вищого дивізіону України. Як пояснив сайт dynamo.kiev.ua, за перше місце гравцеві нараховували три очка, за друге — два, а за третє - одне.

У підсумку найкращим футболістом чемпіонату Української прем'єр-ліги 2023 року став півзахисник донецького «Шахтаря» Георгій Судаков, який набрав 416 балів. Друге місце посів уже колишній нападник «Дніпра-1» Артем Довбик, який на початку сезону перейшов до іспанської «Жирони» — 296 балів. А замкнув трійку найкращих футболістів УПЛ 2023 року ще один представник «Дніпра-1», півзахисник Олександр Піхальонок — 190 балів.

Як на мене, з вибором гравців і головних тренерів клубів УПЛ можна погодитися. Можливо, якби Довбик не поїхав до іспанської «Ла Ліги», то міг би поборотися зі Судаковим за перше місце. Але «якби» не рахується… А Піхальонку, який у деяких поєдинках демонстрував дуже класну гру, поки що бракує стабільності.

Георгій Судаков продемонстрував цьогоріч неабиякий прогрес, «стрибнувши» з молодіжної до національної збірної України. У команді Сергія Реброва креативний півзахисник «Шахтаря» не загубився, навпаки, дуже швидко став одним із гравців «основи». Судаков нині - один із небагатьох футболістів нашої головної команди, здатних загострити гру несподіваним пасом уперед. До того ж Георгій володіє непоганим ударом і не боїться брати гру на себе, «перти» на ворота суперників. Звісно, далеко не завжди виходить так, як Судаков планує, але, якщо цей молодий футболіст продовжить над собою працювати, то зможе стати справжнім майстром.

Судаков — «на олівці» в Ювентусі" й «Наполі»

Недарма на лавреата опитування «Команди-1» уже полюють європейські «ґранди», зокрема, італійський «Наполі». Як інформує Sportitaliamercato, «скаути» клубу з Неаполя тричі були присутні на матчах «Шахтаря» у Лізі Чемпіонів, спостерігаючи саме за грою Судакова… А раніше, повідомляє La Gazzetta dello Sport, Георгій потрапив «на олівець» представникам туринського «Ювентуса»: технічний директор «Старої синьйори» Крістіано Джунтолі й спортивний директор «Юве» Джованні Манно відвідали кілька матчів за участю українця.

Щоправда, переходу Судакова з УПЛ до Серії А може завадити його висока трансферна ціна: «Шахтар» начебто хоче одержати за Георгія не менше 35 мільйонів євро, тоді як авторитетний портал Transfermarkt оцінює хавбека «гірників» у 18 мільйонів. Утім, перехід Михайла Мудрика до лондонського «Челсі» за 70 мільйонів євро переконливо довів, що продавати своїх зірок у «Шахтарі» вміють… А ну як усе-таки переконають «Наполі» чи «Ювентус»?

А тим часом…

Георгій Судаков оцінив шанси збірної України пробитися до фінальної частини Євро-2024 через матчі плей-оф. «Думаю, усе під нашим контролем, — розповів „Команді-1“ найкращий футболіст „Шахтаря“. — У нас є чудові шанси вийти на Євро, і зробимо все, щоб так і було. Ми віримо в успіх. Головне — як слід налаштуватися. Тому мені не подобається, що наші експерти вже аналізують групу для України на Євро-2024. Зачекайте, пройдімо плей-оф, а вже потім про це поговоримо… Історично нам було легше грати тоді, коли фаворитом вважали суперника. Тепер потрібно ламати цей стереотип».

Нагадаємо, у півфіналі плей-оф на збірну України чекає виїзний матч зі збірною Боснії і Герцеговини (21 березня 2024 року). У разі перемоги «синьо-жовті» 26 березня у фіналі плей-оф зіграють у польському Вроцлаві із переможцем пари Ізраїль — Ісландія.

Топ-10 найкращих футболістів УПЛ 2023 року

(версія «Команди-1»)

  1. Георгій Судаков («Шахтар») — 416 балів
  2. Артем Довбик («Дніпро-1"/"Жирона», Іспанія) — 296
  3. Олександр Піхальонок («Дніпро-1») — 190
  4. Віталій Буяльський («Динамо») — 89
  5. Володимир Бражко («Динамо») — 33
  6. Олександр Зубков («Шахтар») — 32
  7. Олексій Гуцуляк («Дніпро-1») — 28
  8. Микола Матвієнко («Шахтар») — 25
  9. Назарій Русин («Зоря"/"Сандерленд», Англія) — 25
  10. Іван Дібанго («Кривбас») — 22.

Топ-10 найкращих футбольних тренерів України 2023 року

(версія «Українського футболу»)

  1. Юрій Вернидуб («Кривбас») — 319 балів
  2. Сергій Ребров (збірна України) — 179
  3. Юрій Максимов («Дніпро-1») — 113
  4. Юрій Калитвинцев («Полісся») — 93
  5. Роман Григорчук («Чорноморець») — 92
  6. Віталій Пономарьов («Рух») — 50
  7. Руслан Ротань («Олександрія"/молодіжна збірна України) — 30
  8. Ігор Йовічевіч («Шахтар"/"Ар Раїд», Саудівська Аравія) — 26
  9. Віктор Скрипник («Ворскла») — 22
  10. Олександр Шовковський («Динамо») — 19.

Схожі новини