Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У нас є всі шанси, щоб привезти Кубок світу в Україну»

До матчів Кубка Біллі Джин Кінг нашу жіночу тенісну збірну готуватиме тепер Фонд Еліни Світоліної

У матчі зі збірною Нідерландів роль лідерки жіночої збірної України взяла на себе Ангеліна Калініна (28-ма у рейтингу WTA). Фото btu.org.ua
У матчі зі збірною Нідерландів роль лідерки жіночої збірної України взяла на себе Ангеліна Калініна (28-ма у рейтингу WTA). Фото btu.org.ua

Федерація тенісу України, ФТУ оголосила, що на наступні чотири роки, 2024−2027, передає Фонду Еліни Світоліної управління нашою жіночою тенісною збірною у Кубку Біллі Джин Кінг (колишньому Кубку Федерації). Кубок Біллі Джин Кінг — головний міжнародний командний турнір у жіночому тенісі, фактично командний Кубок світу.

«Цей історичний крок підкрес­лює бажання ФТУ об'єднати зу­силля з Фондом Еліни Світоліної задля забезпечення збалансо­ваного підходу до розвитку жіно­чого тенісу в Україні, — повідо­мила Федерація тенісу України. — Еліна Світоліна, найуспішніша українська тенісистка, брати­ме активну участь у формуван­ні стратегії і підготовці збірної до високих стандартів змагань».

«Передача управління збір­ною є кроком уперед до нашої мети — розвитку й популяризації українського тенісу, — запевнив уболівальників президент ФТУ Сергій Лагур. — Сподіваємося, така співпраця принесе покра­щення результатів нашої збір­ної».

Це чудова новина, адже досі відносини ФТУ з найкращими українськими тенісистками важ­ко було назвати добрими. Збір­на України фактично ще ніколи не виступала у своєму найсиль­нішому складі, завжди когось з тенісисток бракувало. ФТУ на­тякала, що тенісистки не хочуть грати за збірну задурно, а ко­штів, які вимагають, федерація не має. Тенісистки ж такі звину­вачення заперечували, закидаючи ФТУ, своєю чергою, комуніка­ційні й організаційні провали… Але врешті-решт, схоже, сторо­ни порозумілися. І це дуже до­бре, адже якщо жіночій збірній України вдасться зібрати усіх на­ших зірок, то у престижному Куб­ку Біллі Джин Кінг їй до снаги найвищі досягнення.

«Сьогодні шість українських спортсменок входять до чис­ла 100 найуспішніших тенісис­ток світу, — заявила, коментуючи новину, найкраща українська те­нісистка Еліна Світоліна (25-та у рейтингу WTA). — І під управлін­ням фахової команди Фонду на­ціональна збірна здатна проде­монструвати високий результат у Кубку Біллі Джин Кінг — жіночо­му командному чемпіонаті світу з тенісу. У нас є всі шанси, щоб привезти Кубок світу в Україну» .

Передачу жіночої збірної України «під крило» Фонду Елі­ни Світоліної прокоментувала українська тенісистка Леся Цу­ренко (31-ша в рейтингу WTA). «Cтавлюся до цього рішення дуже позитивно, — заявила ки­янка. — Це щось нове й свіже для українського тенісу, для жіночої збірної. Думаю, це має дати зна­чний поштовх у розвитку. Чи по­бачимо тепер Лесю Цуренко у збірній України? Думаю, поба­чимо. Буду дуже рада стати час­тиною команди у матчах Кубка Біллі Джин Кінг, а в перспективі - зіграти за неї на Олімпіаді-2024 у Парижі».

Нагадаємо, восени цього року збірна України обіграла у Литві у Раунді плей-оф Кубка Біл­лі Джін Кінг збірну Нідерландів. За жеребом, наступним супер­ником українських тенісисток у цьому турнірі буде збірна Ру­мунії, з якою у Раунді кваліфіка­ції (12−13 квітня 2024 року) наші дівчата поборються за право зі­грати у фінальній частині Куб­ка. Цей матч для збірної України буде домашнім, можливо, знову приймемо суперниць у Литві.

Минулого року українки по­ступилися у Раунді кваліфіка­ції Кубка Біллі Джин Кінг збірній США, а цьогоріч — збірній Че­хії. Порівняно з американками й чешками, румунки — не настіль­ки грізні суперниці. Їхня лідер­ка, колишня перша ракетка світу Симона Халеп, через підозру у вживанні заборонених препара­тів відсторонена від усіх турнірів. На превеликий жаль, невдовзі Симона може прийняти рішення про завершення кар'єри…

«Лідеркою збірної Румунії є Ана Богдан, на цей момент 66-та у світі, — розповів sport.ua капітан жіночої збірної Укра­їни з тенісу Михайло Філіма. — Другий номер цієї збірної пере­буває вже поза першою сотнею рейтингу. Також у них є досвід­чена гравчиня Моніка Нікулес­ку, яка незручно й нестандартно грає. Уміє грати пару. В прин­ципі, з усіх варіантів, які ми мо­гли отримати, це вдалий жереб. Звичайно, Світоліна отримає виклик. Сподіваюся, Еліна змо­же долучитися до лав збірної на наступний матч».

А тим часом…

Українська тенісистка Ангелі­на Калініна за підсумками між­народного голосування вболі­вальників перемогла у номінації Heart Award. «Вітаю Ангеліну Ка­лініну, — заявила легендарна американська тенісистка Біл­лі Джин Кінг. — Нагороду Heart Award присуджують гравчи­ням, які гідно представили свою країну, виявили виняткову муж­ність на корті й продемонстру­вали видатну відданість команді під час матчів Кубка Біллі Джин Кінг».

Нагадаємо, цього року уро­дженка Нової Каховки дебюту­вала у складі збірної України. У матчі зі збірною Нідерландів, який відбувся у Литві, Ангеліна Калініна, продемонструвавши неабиякі вольові якості, виграла дві одиночні зустрічі.

Схожі новини