Передплата 2024 «Добра кухня»

Цуренко й Світоліна — в 1/8 фіналу Вімблдону

Тенісна битва, яку виграла Леся, увійшла в історію: Цуренко й Богдан зіграли найтриваліший тайбрейк серед жінок на турнірах Grand Slam

Тайбрейк вирішального сету Цуренко виграла з рахунком 20:18 (!). Сил на те, аби радіти перемозі, в українки не було... Фото theaustralian.com.au.
Тайбрейк вирішального сету Цуренко виграла з рахунком 20:18 (!). Сил на те, аби радіти перемозі, в українки не було... Фото theaustralian.com.au.

Українські тенісистки «запалюють» на престижному Вімблдонському турнірі (Велика Британія). Леся Цуренко й Еліна Світоліна виграли на трав’яному турнірі Великого шолому по три матчі й вийшли до 1/8 фіналу, де суперницями наших дівчат будуть відповідно американка Пеґула й білоруска Азарєнка.

Рахунок на тайбрейку — 20:18!

Перемога української ветеранки над румункою Аною Боґдан стала, без перебільшення, епічною. Обмінявшись сетами (перший з рахунком 6:4 взяла суперниця, другий з рахунком 6:3 виграла Леся), тенісистки завзято боролися у третьому, вирішальному сеті. За рахунку 6:5 на свою користь Цуренко подавала на матч, але не змогла його «закрити». 6:6, а отже, тайбрейк. Гра була абсолютно рівною, такі собі тенісні гойдалки, з п’ятьма матчболами у кожної зі суперниць… Урешті-решт, свій шостий матчбол українка реалізувала. За рахунку 19:18 на користь Цуренко Боґдан помилилася, виконуючи вкорочений — м’яч трохи вийшов в аут. Перемога!

Остаточний рахунок на тайбрейку — 20:18 на користь Лесі Цуренко. Суперниці розіграли 38 очок! Просто божевілля якесь… Епічний тайбрейк, який зіграли українка й румунка, увійшов до тенісної історії. Адже цей тайбрейк став найтривалішим у жіночому одиничному розряді не лише на Вімблдоні, а й на всіх чотирьох турнірах серії Grand Slam.

До речі, до 1/8 фіналу Вімблдону Леся Цуренко вийшла вперше у своїй тривалій кар'єрі. Браво! Суперницею киянки на цій стадії трав’яного «мейджора», буде четверта ракетка світу, американка Джессіка Пеґула, яка в 1/16 фіналу обіграла італійку Елізабету Кочаретто.

Світоліну весь час «ховають», а вона проходить далі

Перед матчем Еліни Світоліної з американкою Софією Кенін сумних прогнозів не бракувало. Мовляв, бельгійку Елізе Мертенс одеситка обіграла ледь не випадково, а от із Кенін цей фокус у Світоліної точно не пройде… Але Еліна вкотре присоромила таких «експертів», обігравши Софію у двох сетах (7:6, 6:2). У першому гра була рівною, але у другому перевага найкращої української тенісистки була очевидною.

Перед матчем із Кенін мало хто вірив у Світоліну. Але, попри прогнози скептиків, українка впевнено перемогла американку. Фото AP.
Перед матчем із Кенін мало хто вірив у Світоліну. Але, попри прогнози скептиків, українка впевнено перемогла американку. Фото AP.

У 1/8 фіналу Вімблдону, куди Світоліна вийшла вчетверте у кар'єрі, українка зіграє з білорускою Азарєнка. Цю суперницю можна назвати незручною для Еліни: раніше вони зустрічалися п’ять разів, і перемагати одеситці ще не вдавалося… Утім, усе колись трапляється вперше. За словами Світоліної, вона з тренерським штабом ретельно проаналізує попередні поєдинки з Азарєнка, спробує зрозуміти, що саме робила в тих матчах неправильно… Сподіваємося, це допоможе українці нарешті здолати «незручну» білоруску.

Калініній забракло зовсім трохи…

Іще одна українська тенісистка, Ангеліна Калініна, поступилася на Вімблдоні у матчі другого кола. У матчі проти канадки Б’янки Андреєску уродженка Нової Каховки вигравала у третьому сеті 5:2. Двічі подавала на матч, але «закрити» поєдинок не змогла. Як на мене, трохи підвели нерви… За рахунку 6:6 дівчата зіграли тайбрейк, на якому трохи точнішою була канадка (9:7).

Попри цю прикру поразку, за цей Вімблдон Ангеліні Калініній варто подякувати: українка билася до кінця, зробила усе, що могла.

Чи зніме Костюк ще один «скальп»?

У суботу, 8 липня (другий запуск, не раніше 15.00), свій поєдинок 1/16 фіналу проведе киянка Марта Костюк, яка у другому колі пройшла іспанку Паулу Бадосу — 6:2, 1:0 (відмова). Суперниця киянки — тенісистка з топ-20 рейтингу WTA, американка Медісон Кіз.

На папері фавориткою є Кіз, але на цьому Вімблдоні Костюк уже довела, що не боїться авторитетів. Нагадаю, у першому колі 21-річна українка вперше у кар'єрі перемогла тенісистку з топ-10 світового рейтингу, грекиню Марію Саккарі. Принаймні, нав’язати Кіз боротьбу Костюк точно може, а там побачимо, як воно піде…

Схожі новини