Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українка Харлан не подала переможеній росіянці руку — і за це нашу чемпіонку дискваліфікували

Представниця країни-окупанта хизувалася підтримкою російської армії

На чемпіонаті світу Ольга Харлан зробила воістину громадянський вчинок.
На чемпіонаті світу Ольга Харлан зробила воістину громадянський вчинок.

Попри свою переконливу (15:7) перемогу у стартовому поєдинку чемпіонату світу в одиночному турнірі з фехтування на шаблях, що відбувається в італійському Мілані, уславлена наша спортсменка Ольга Харлан не змогла виступити у наступному раунді цих змагань. Її взагалі зняли з чемпіонату. Більше того, Ольга не зможе вийти на фехтувальні доріжки упродовж наступних 60 днів. Рішення про дискваліфікацію українки ухвалила міжнародна федерація фехтування (FIE).

Причиною таких жорстких санкцій щодо Ольги Харлан стало те, що вона відмовилася потиснути руку своїй переможеній суперниці - росіянці Анні Смірновій, яка виступала під нейтральним прапором.

Це була справжня драма, за якою спостерігав зал! Здолавши суперницю із країни-агресорки, олімпійська чемпіонка 2008 року, всупереч регламенту, не захотіла привітати свою візаві. І це зрозуміло: дуже боляче українка переживає російську агресію, бомбардування рідного Миколаєва і мовчазну реакцію на це спортсменів з рф. Ольга запропонувала своїй суперниці на прощання обмінятися дотиками шпаги і зробила відповідний рух. Але Смірнова, що називається, стала у позу. Демонстративно залишилася чекати на доріжці, вимагаючи «поваги». У відповідь на це Ольга покинула фехтувальну доріжку. А росіянка протягом години продовжувала стояти на фехтувальному подіумі, не даючи змогу вийти на нього іншій парі спортсменок. Відтак поєдинок вважався незавершеним. Запопадливі організатори змагань навіть піднесли «ображеній» Смірновій крісло…

Момент відмови від рукостискання.
Момент відмови від рукостискання.

На табло чемпіонату з’явилося повідомлення, що Ольга Харлан вийшла у наступне коло змагань, де її суперницею мала бути болгарка Йоана Ілієва. Проте команда росіянки подала протест «за відсутність прояву поваги» — і згодом його задовольнили. За «порушення регламенту» Ольгу Харлан покарали чорною карткою, яка передбачає її дискваліфікацію і відсторонення на 60 днів від усіх подальших стартів. А це означає, що українка через кілька днів повинна пропустити командний турнір шаблісток у Мілані, де росіянки і білоруски не виступатимуть…

Утім, ймовірні варіанти — після протесту української федерації Харлан можуть таки повернути на фехтувальні доріжки. У пресі з’явилося фото, де недавня суперниця Ольги — Смірнова позує у шапці-ушанці російської армії, виказуючи підтримку вбивцям.

А так росіянка Смірнова підтримувала російську армію вбивць.
А так росіянка Смірнова підтримувала російську армію вбивць.

Цей чинник може змінити рішення FIE — якщо там справді шанують спортивні принципи, заклик засновника олімпійського руху сучасності П'єра де Кубертена «О, спорт, ти — мир!»

Тим часом міністр молоді і спорту України Вадим Гутцайт висловив своє захоплення вчинком Ольги Харлан. «Я пишаюсь тобою! — заявив він. — Твій виступ є прикладом сили, волі і любові до України! Тримайся! Головна перемога країни і твоя зовсім скоро!». Солідаризувався з Ольгою і ФК «Шахтар». На його сайті з’явилося таке повідомлення «Підтримуємо твій вчинок! Ми з тобою, Ольго Харлан! Соромно за вас, Міжнародна федераціє фехтування!».

Бойкот у стилі Харлан наші співвітчизники практикують не вперше. У такий спосіб недавно під час Вімблдону наша уславлена тенісистка Світоліна проігнорувала білоруску Азаренку…

А тим часом…

Українець Ігор Рейзлін знявся з поєдинку 1/32 фіналу чемпіонату світу-2023 з фехтування. У 1/32 фіналу він мав зустрітися з росіянином Вадимом Анохіним, який у Мілані виступає під нейтральним прапором. Проте українець не з’явився на доріжці перед початком поєдинку.

Схожі новини