Передплата 2024 ВЗ

Харлан таки перемогла своїх недругів!

Раніше дискваліфікована українка виступить на чемпіонаті світу і поїде на Олімпіаду

Наша уславлена фехтувальниця не поступилася принципами - і перемогла!
Наша уславлена фехтувальниця не поступилася принципами - і перемогла!

Під тиском світової спортивної громадськості (і, хочеться вірити — за підказкою здорового глузду) бюрократи з виконкому Міжнародної федерації фехтування (FIE) змінили своє радикальне рішення щодо української шпажистки Ольги Харлан. І призупинили її дискваліфікацію через «неповагу до суперниці» — відмову привітати росіянку Анну Смірнову після перемоги над нею під час одиночного турніру чемпіонату світу.

Відтак уславлена наша атлетка зможе виступити на командному ЧС, який стартує сьогодні у Мілані. Цю новину повідомило авторитетне італійське видання La Repubblica. У виконкомі FIE раптом дійшли висновку, що Ольга Харлан мала право не тиснути руку росіянці відповідно до… ковід-протоколу, який діє на турнірі. Після дводенних вагань у Міжнародній федерації фехтування розцінили жест зі шпагою, який зробила українка наприкінці поєдинку, як вітання.

Спортивні оглядачі наголошують, що кардинальна зміна позиції FIE сталася після того, як спортивні органи України попросилися втрутитися у ситуацію президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха — колишнього олімпійського чемпіона і чемпіона світу із фехтування. Вочевидь, під його впливом у FIE відступили. Більше того, МОК зробив «унікальний виняток» — автоматично кваліфікував Ольгу Харлан на Олімпіаду-2024 у Парижі! А Томас Бах написав зворушливого листа нашій знаменитій спортсменці.

У цьому посланні йдеться: «Мені, як колезі-фехтувальнику, неможливо уявити, що ви відчуваєте в цей момент. Війна проти вашої країни, страждання людей в Україні, невизначеність навколо вашої участі на ЧС з фехтування в Мілані, важкі внутрішні конфлікти, які можуть бути у вас і багатьох ваших колег, а потім події, які розгорталися вчора — все це американські гірки емоцій і почуттів. Чудово, як ви справляєтеся з цією неймовірно важкою ситуацією, і я хотів би висловити вам свою повну підтримку. Враховуючи вашу унікальну ситуацію, МОК виділить вам додаткову квоту на Олімпійські ігри-2024, якщо ви не зможете пройти кваліфікацію протягом періоду, що залишився. Ми робимо цей унікальний виняток також тому, що поточні процедури ні в якому разі не компенсують кваліфікаційні бали, які ви втратили через свою дискваліфікацію. Зрозуміло, що ви повинні відповідати іншим критеріям прийнятності, як і будь-яка інша спортсменка. Будьте впевнені, що МОК і надалі буде повністю солідарним з українськими спортсменами та олімпійською спільнотою України в ці надзвичайно важкі часи».

Раніше Томаса Баха небезпідставно підозрювали в явних симпатіях до росії. Але цинічна політика країни-агресорки навіть і його змусила реагувати адекватно.

До слова, МОК не запросив росію і білорусь, як і гватемалу, на паризьку Олімпіаду — таке запрошення включно з Україною вже отримали 203 інші країни. Про можливу участь росіян і білорусів в Іграх поговорять якось пізніше. Іншими словами, диктаторські режими світ продовжує ставити на місце і у спорті.

Схожі новини