Передплата 2024 ВЗ

Україна збільшує виробництво зброї, — ЗМІ

  • 02.04.2024, 17:20
  • 359

Україна прагне забезпечити себе зброєю власного виробництва для того, щоб дати відсіч рф, та на це потрібен час, якого може не бути

Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ
Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ

Джерело пише, що на початку повномасштабного вторгнення росії Україна мала лише одну САУ «Богдана».

"Зараз українська збройна промисловість будує вісім самохідних артилерійських систем «Богдана» щомісяця, і хоча офіційні особи не кажуть, скільки вони загалом виготовили, збільшення виробництва свідчить про потенційний бум внутрішнього виробництва зброї в країні", — пише автор матеріалу.

Видання наголошує, що збільшення відбувається у вирішальний момент.

Є думка, що Україні необхідно відновити свою вітчизняну оборонну промисловість, щоб її збройним силам не довелося довгі роки покладатися на Захід, який часом не наважувався надіслати складні системи озброєнь, зокрема — засоби ППО, танки і далекобійні ракети. Ще невідомо, чи вдасться це зробити вчасно, щоб змінити траєкторію війни", — пише видання.

Журналісти зазначають, що українські військові інженери вже продемонстрували дивовижну майстерність в оснащенні старих систем озброєння більш сучасною вогневою міццю. Лише за останній рік українські оборонні підприємства побудували втричі більше бронетехніки, ніж до війни, і вчетверо збільшили виробництво протитанкових ракет.

Аналіз військового бюджету України до 2030 року, проведений розвідувальною фірмою Janes, свідчить, що цьогоріч фінансування досліджень і розробок збільшиться у вісім разів — до 1,3 млрд доларів із 162 млн доларів. Військові закупівлі у 2023 році зросли до прогнозованого 20-річного максимуму — майже 10 мільярдів доларів порівняно з довоєнним показником приблизно в 1 мільярд доларів на рік.

Водночас деякі види зброї складніше виробляти в Україні, ніж інші. Зокрема 155-міліметрові артилерійські снаряди, які гостро потрібні на полі бою, але залежать від імпортної сировини і ліцензійних прав західних виробників або урядів. Міністр Камишін раніше заявив, що вітчизняне виробництво 155-міліметрових снарядів «на підході», але не уточнив, коли саме.

У статті вказано, що європейські політичні лідери занепокоєні ослабленням американської підтримки, а керівники оборонних підприємств, які бачать нові ринкові можливості, сприяють розвитку військових виробничих підприємств в Україні, навіть якщо може пройти кілька років, перш ніж будь-яка з цієї зброї чи матеріальних засобів потрапить на поле бою.

Тим часом європейські політичні лідери, які занепокоєні ослабленням американської підтримки, і керівники оборонних підприємств, які бачать нові ринкові можливості, просувають своє військове виробництво в Україні. На сьогодні, за словами офіційних осіб України та США, жоден великий американський виробник зброї не оголосив про плани запустити виробничі лінії в Україні.

Схожі новини