Передплата 2024 «Добра кухня»

У Херсоні СБУ затримала ексохоронця російської катівні

  • 27.03.2024, 14:00
  • 437

Чоловік, який охороняв російську катівню під час окупації Херсона, намагався втекти за кордон. Його затримала Служба безпеки України

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомила пресслужба СБУ.

«У ході комплексних заходів у Херсоні затримано місцевого жителя, який у період окупації міста охороняв російську катівню. Під час звільнення обласного центру він спалив вороже „посвідчення тюремного наглядача“ та переїхав до орендованої квартири, щоб замести сліди», — ідеться у повідомленні.

У такий спосіб він планував переховуватись до січня 2025 року, коли йому виповниться 60 років, а потім виїхати за кордон як переселенець з півдня України.

Однак колаборант цього не дочекався — співробітники СБУ розшукали його і затримали у тимчасовому житлі.

При обшуку в оселі затриманого виявлено мобільний телефон із доказами його злочинних дій, а також формений одяг російського зразка, який йому видали загарбники.

За даними слідства, на початку повномасштабного вторгнення рф він працював інженером-електромеханіком на місцевому підприємстві.

Але після захоплення Херсона чоловік добровільно вступив до «адміністрації» російської тюрми, яка діяла у захопленій на той час місцевій виправній колонії.

Там його призначили «молодшим інспектором відділу нагляду та безпеки» псевдоустанови. На цій посаді він охороняв камери, в яких тримали ув’язнених учасників руху опору в регіоні. У в’язниці росіяни катували українських патріотів і намагалися вибити з них згоду на співпрацю з агресором.

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за ч. 7 ст. 111−1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Схожі новини