Передплата 2024 ВЗ

На Львівщині горить бойківська церква, якій 150 років

  • 23.03.2024, 13:16
  • 1 601

На Львівщині загорілась 150-річна дерев’яна церква. Рятувальники отримали повідомлення про пожежу у селі Сможе Стрийського району 23 березня о 10:53

Фото: ZahidWTF 24/7
Фото: ZahidWTF 24/7

За даними рятувальників, повідомлення про пожежу поступило до них близько об 11:00. На відео видно, що до прибуття вогнеборців люди намагалися власними силами загасити вогонь.

В «Товаристві Бойківщина» повідомили, що горить бойківська церква, яка була зведена у 1874 році майстром Лукою Снігурем.

«Під час ІІ світової війни церква була дещо пошкоджена гранатами в лютому 1915 року, але парафіяни у 1916 році її відновили. Недалеко від церкви були вириті окопи, а на плебанії була конюшня. Тоді в селі згорів лише один будинок», — йдеться в повідомленні Товариства.

Додамо, Церква Святого Архангела Михайла, також Михаїла — чинна дерев’яна церква, пам’ятка архітектури національного значення. Використовується спільно громадою УГКЦ і ПЦУ.

Оновлено від ДСНС:

На момент прибуття вогнеборців полум’я поширилось на значну площу, й охопило більшу частину будівлі. Існувала загроза перекидання загорання на поруч розташовану дерев’яна двоярусну дзвіницю храму.

Пожежа спричинила щільне задимлення, тому рятувальники працювали в апаратах захисту органів дихання.

Складність гасіння пожежі полягала у швидкому поширенні вогню дерев’яними конструкціями. Під час ліквідації відбувся обвал куполів церкви.

Вогнеборцям вдалось локалізувати пожежу о 12:14 та ліквідувати о 12:37. Церква повністю знищена вогнем. Врятовано дзвіницю.

До ліквідації пожежі залучили 40 рятувальників та 6 одиниць спецтехніки.

Обставини та причина виникнення пожежі встановлюються. Внаслідок події ніхто не постраждав.

Схожі новини