Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Макрон, Шольц і Туск домовились про нове постачання зброї Україні

  • 16.03.2024, 10:00
  • 428

У Берліні відбулися переговори у форматі Веймарського трикутника за участю канцлера Німеччини Олафа Шольца, президента Франції Емманюеля Макрона та прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска

Фото: BBC
Фото: BBC

Лідери трьох країн, серед іншого, оголосили про плани збільшити закупівлю боєприпасів для України та створити коаліцію реактивної артилерії великої дальності.

Про зустріч пишуть France 24, Tagesschau та PAP.

На спільній пресконференції Шольц заявив про готовність трьох країн «закуповувати для України ще більше зброї — на всьому світовому ринку». Також у планах — розширити виробництво військової техніки, зокрема, через співпрацю з Україною та започаткувати нову коаліцію з реактивної артилерії великої дальності.

Він також додав, що країни «посилять підтримку всередині ЄС». Зокрема, раніше цього тижня посли Європейського Союзу погодилися виділити 5 мільярдів євро для надання Україні подальшої військової підтримки та для посилення тренувальної місії українських військових.

Крім того, лідери трьох країн хочуть використати прибутки від заморожених у Європі російських активів для закупівлі зброї для України.

«Зрозуміло — ми підтримуємо Україну, також зрозуміло — ми не воюємо з росією. Нашою спільною метою є і залишається забезпечити, щоб Україна могла ефективно захищатися від російської агресії», — наголосив Шольц.

Макрон запевнив, що три країни «мають послідовний підхід до війни в Україні». За його словами, Париж, Берлін та Варшава «робитимуть усе необхідне та стільки, скільки це потрібно, аби не дати росії виграти у війні проти України».

Водночас він також підкреслив: «Ми ніколи не будемо виступати з ініціативами, які ведуть до ескалації».

Зі свого боку Туск подякував канцлеру Німеччини та президенту Франції «за те, що без будь-яких зайвих зволікань, без будь-якого торгу чи вагань, які іноді характерні для політики, вирішили, що допомога Україні має бути негайною та максимально інтенсивною».

«Сьогодні ми говорили в один голос, насамперед про безпеку нашого континенту, наших країн, і все це, звичайно, в контексті війни. Ми маємо однакові думки, коли йдеться про оцінку повної відповідальності за ескалацію конфлікту», — наголосив голова польського уряду.

За словами Туска, канцлер Німеччини та президент Франції прийняли його запрошення до Польщі. Лідери трьох країн планують знову зустрітися разом на початку літа, щоб підпити підсумки зробленого та визначити подальші плани.

Ця зустріч відбулася на тлі розмов про напруженість між Шольцом і Макроном, що виникла нібито через розбіжності щодо подальшої допомоги Україні.

Спершу європейські партнери були розчаровані відмовою Шольца надати Україні ракети великої дальності Taurus, попри термінові заклики з Києва. Згодом канцлер різко відреагував на заяву Макрона про можливе відправлення в Україну західних військ.

Сам Макрон напередодні поїздки до Берліна дав велике телеінтерв'ю про війну в Україні. Під час розмови із журналістами він висловив думку, що «той, хто виключає [різні] варіанти, обирає не мир, а поразку», вочевидь, дорікнувши канцлеру Німеччини.

Водночас Шольц неодноразово публічно закликав інші країни, зокрема, Францію взяти на себе більші фінансові зобов’язання перед Україною.

Схожі новини