Передплата 2024 «Добрий господар»

росія має найбільший у світі запас ядерних боєголовок, — Reuters

  • 13.03.2024, 16:45
  • 375

За даними Федерації американських вчених, рф контролює приблизно 5580 ядерних одиниць. Більшість зберігають для використання стратегічними ракетами великої дальності й тактичними ядерними силами меншої дальності

Фото ілюстративне із Вікіпедії
Фото ілюстративне із Вікіпедії

Відомо, що серед 5580 ядерних боєголовок 1200 — виведені з експлуатації, але здебільшого неушкоджені. Ще 4380 зберігають для використання стратегічними ракетами великої дальності й тактичними ядерними силами меншої дальності.

Зокрема, рф розгорнула приблизно 1710 стратегічних боєголовок, серед яких:

  • майже 870 — на балістичних ракетах наземного базування;
  • приблизно 640 — на балістичних ракетах підводних човнів;
  • щонайменше 200 — на базах важких бомбардувальників.

«Такі дані означають, що росія могла б знищити світ багато разів. Під час холодної війни Радянський Союз мав пікову кількість ядерних боєголовок — майже 40 000, в той час, як США — приблизно 30 000», — зазначило агентство.

Відповідно до ядерної доктрини рф від 2020 року, вона може застосувати ядерну зброю:

  • у відповідь на напад на країну із застосування ядерної зброї, чи іншої зброї масового знищення;
  • у випадку застосування звичайної зброї проти рф, «коли саме існування держави буде поставлено під загрозу».

«Хоча ядерні заяви й погрозлива риторика рф спричинюють велике занепокоєння, російський ядерний арсенал і операції мало змінилися з часу наших оцінок 2023 року, окрім поточної модернізації», — зазначила Федерація американських вчених (ФАС).

Та вказано, що у майбутньому, кількість боєголовок, які призначені для російських стратегічних сил, може збільшитись через те, що ракети з однією боєголовкою замінюються ракетами, оснащеними кількома боєголовками.

володимир путін заявляв, що росія розгляне можливість випробування ядерної зброї, якщо США здійснять аналогічні випробування.

Торік путін підписав закон про відкликання ратифікації рф Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

Після розпаду Радянського Союзу в 1991 році лише кілька країн здійснили випробування ядерної зброї, згідно з даними Асоціації з контролю над озброєннями: Штати востаннє випробовували її в 1992 році, Китай і Франція — в 1996 році, Індія і Пакистан — в 1998 році, а Північна Корея — у 2017 році.

Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань був підписаний Росією в 1996 році й ратифікований у 2000 році. США підписали документ у 1996 році, але досі не ратифікували його.

путін є остаточною особою, яке ухвалює рішення щодо застосування ядерної зброї. Так звана «ядерна валіза» завжди знаходиться при ньому. Також вважається, що такі «валізи» мають міністр оборони рф сергій шойгу й голова генерального штабу валерій герасимов.

«По суті, валіза є засобом зв’язку, який пов’язує президента з вищим військовим керівництвом, а потім з ракетними військами через надсекретну електронну командно-контрольну мережу „Казбек“», — пояснює Reuters.

Джерело пише, що «валіза» має безліч кнопок. У розділі під назвою «команда» є дві кнопки: «запуск» та «скасування». Валіза активується спеціальною флешкартою.

«Якби росія вважала, що їй загрожує стратегічна ядерна атака, президент через „валізу“ віддав би прямий наказ на запуск командуванню Генштабу і резервним командуванням, які володіють ядерними кодами. Такі накази швидко передають різними системами зв’язку до підрозділів стратегічних ракетних військ, які потім відкривають вогонь по США і Європі», — додало джерело.

Схожі новини