Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

США та Японія планують оборонну співпрацю для допомоги Україні, — ЗМІ

  • 10.03.2024, 18:40
  • 437

Японія та Сполучені Штати Америки обговорюють можливість співпраці щодо військової техніки, щоб надати Україні більше боєприпасів та збільшити можливості азійської країни щодо ремонту американських військових кораблів та винищувачів

Фото ілюстративне із сайту Укрінформ
Фото ілюстративне із сайту Укрінформ

Союзники намагаються досягти домовленостей до саміту у Вашингтоні 10 квітня між прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою і президентом США Джо Байденом.

Головною темою саміту буде пошук способів, якими Японія може допомогти розширити арсенал озброєнь США. Американські виробники напружено працюють над постачанням зброї - від артилерійських снарядів до систем ППО, які Вашингтон пообіцяв надати Україні для боротьби з російськими військами.

Японія, яка ухвалила пацифістську конституцію, надала Україні нелетальну допомогу та кредитні гарантії на мільярди доларів — але не зброю, пише видання. Послаблення обмежень Токіо на військовий експорт може допомогти США та європейським країнам передавати зброю Україні в короткостроковій перспективі, а в довгостроковій — збільшити можливості Японії продавати зброю за кордон.

Торік у грудні японський уряд оголосив, що дозволить продавати зброю, вироблену за ліцензією, назад до країни походження, а також експортувати ракети Patriot до свого військового союзника. Цей крок збільшив кількість перехоплювачів, доступних для США, надаючи Вашингтону більшу гнучкість у підтримці протиповітряної оборони України.

Ймовірно, що Кісіда та Байден поглиблять відносини між країнами та шукатимуть шляхи зміцнення ланцюжка поставок оборонного обладнання, зокрема й на тлі зростання впливу Китаю.

Токіо та Вашингтон також розглядають можливість розширення угоди, у межах якої японські компанії будуть регулярно проводити технічне обслуговування і ремонт американської військової техніки — це, можливо, додадуть до порядку денного саміту.

Джерело також пише про те, що 7-й флот США та інші кораблі ВМС країни є одними з претендентів на участь у проєкті, а також винищувачі F-35A. Це дозволило б зменшити періоди технічного обслуговування для техніки США, а також допомогло б Токіо зміцнити своє оборонне виробництво й технології.

Схожі новини