Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Тарас Шевченко — справжній „Поет свободи“, цей наратив актуальний»

У Львові відзначили 210 років уродин Тараса Шевченка

Фото ЛОР
Фото ЛОР

У суботу, 9 березня, у день народження Кобзаря Тараса Шевченка, у Львові, на проспекті Свободи відбувся традиційний концерт присвячений уродинам поета, прозаїка, етнографа Тараса Шевченка. Цьогоріч святкували 210 років з дня народження автора невмирущого Кобзаря. До підніжжя пам’ятника видатному поету поклали квіти та виконали тематичні пісні у супроводі львівських хорів — «Трембіта», «Євшан», «Дударик Forever» та хор від Львівського музичного коледжу імені Людкевича.

Фото автора
Фото автора

…Уже традиційно уродини Кобзаря не обходяться без творів «Думи мої, думи», «Заповіту» та «Реве та стогне Дніпр широкий». Невмирущі пісні в авторському виконанні хористів Львова прозвучали, як своєрідний заклик до терпіння українців на шляху до перемоги.

Концерт відвідали захисники з родинами, культурні діячі Львова та області, громадські активісти, волонтери, вимушені переселенці. Люди приходили з квітковими композиціями з патріотичною символікою, ставили біля підніжжя монумента.

Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора

«Ці три твори Шевченка — класичні до церемонії покладання квітів до пам’ятника Шевченку. Цей культурний захід присвятили людині з великої літери, яка все життя боролася за нашу свободу, тепер це теж актуально, — сказала в коментарі для „ВЗ“ директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА Ірина Гаврилюк. — Після концерту біля пам’ятника, культурна програма продовжилася у Львівській філармонії. Виступав академічний камерний оркестр „Віртуози Львова“, „Орфей“. Актори зіграли діалог двох Шевченків — молодого та старшого віку. Був танець від солістів Львівської національної опери. Концерт у філармонії має назву „Поет свободи“. Бо Шевченко — справжній борець за свободи. Все життя боровся за свою свободу, за свободу України. Ці наративи він ніс у світ, тепер вони актуальні».

Квитки на концерт у філармонії не продавали. Запросили громадських активістів, волонтерів, захисників та їхні родини, студентів училища Героїв Крут.

Фото автора
Фото автора

Схожі новини