Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Колишню начальницю управління екології Олександру Сладкову підозрюють у розтраті коштів на чищенні озер

Збитки для міського бюджету — понад 700 тисяч гривень

Фото з ФБ Олександри Сладкової
Фото з ФБ Олександри Сладкової

Прокуратура Львівської області вручила підозру колишній керівниці управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради Олександрі Сладковій за кількома кримінальними статтями. Зараз чиновниця працює на іншій посаді — заступниця директора департаменту економічного розвитку Львівської міськради. Так, підозру вручено за двома статтями: ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України — зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків, а також ч.2 статті 366 (Службове підроблення). Суть двох підозр — Олександра Сладкова звинувачується у розтраті бюджетних коштів на очищенні львівських паркових озер. Підписала акти виконаних робіт, але роботи з очищення були виконані не в повному обсязі та халтурно.

Інформацію про вручення підозри підтвердила у своєму фейсбуці сама пані Сладкова: «Приходить час коли своє імʼя та професійні здобутки треба захищати у суді. В мене цей момент настав через 12 років після початку служби моєму найріднішому місту Львову. Є відчуття тривожності, але значно сильніше розуміння, що зробила все правильно і роботу буде захищено. Як колишньому керівнику управління екології мені оголосили підозру. Це не боротьба, бо ворогів у мене особисто справді немає. Ще один етап, який варто пройти, щоб стати сильнішою і здобути новий досвід. Служба в органах місцевого самоврядування це складно».

Олександра Сладкова очолювала управління екології Львівської міськради з 2019 року, їй належить ідея висадження в центрі Львова «кліматичних дерев».

Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з юристом Юрієм Романчуком, який, як адвокат та громадський активіст Львова, досліджував зловживання Олександри Сладкової на посаді очільниці управління екології та долучився до того, що правоохоронці вручили чиновниці підозру.

«На очищення водойм у міських парках „Снопківський“, „Піскові озера“, „Архангела Михаїла“, „Горіховий гай“ було виділено з міського бюджету 1,2 мільйона гривень, — каже Юрій Романчук. — Але роботи з очистки водойм були виконані не у повному обсязі, проте пані Сладкова підписала з підрядником документи актів виконаних робіт. Як наслідок — бюджет отримав шкоду на суму 758 тисяч гривень. Тобто на очищення озер виділено понад мільйон, а збитки для бюджету — 758 тисяч. Замість виділити кошти на ЗСУ, бюджетні кошти виділяли на свої забаганки».

Уточнила у свого співрозмовника, чому взявся за цю екологічну справу.

«Бо це неодноразова тенденція з розтрати коштів міського бюджету шляхом завищення вартості робіт, або невиконання їх у повному обсязі», — уточнив Юрій Романчук.

Юрист каже, якщо суд доведе вину чиновниці мерії у розтраті коштів на очищенні водойм, то їй «світить» від 3 до 6 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати керівні посади, плюс конфіскація майна.

«Після вручення цієї підозри міський голова Львова Андрій Садовий мав би відсторонити чиновницю від виконання службових обов’язків та провести фахове службове розслідування, як це передбачено в законодавстві», — підсумував Юрій Романчук.

Схожі новини