Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До розмінування України залучать штучний інтелект

  • 03.03.2024, 18:30
  • 588

У гуманітарному розмінуванні території України допомагатиме штучний інтелект. Міністерство економіки та технологічна компанія Palantir, яка спеціалізується на аналітиці великих даних, підписали угоду про партнерство для співпраці у гуманітарному розмінуванні України

Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform

Про це йдеться на сайті Мінекономіки.

Угоду про партнерство українське міністерство й технологічна компанія підписали у Лондоні. Зазначається. що вона містить конкретні положення щодо співпраці за такими напрямами:

  • оцифрування операцій гуманітарного розмінування, автоматизація процесів, передбачених Національною стратегією протимінної діяльності на період до 2033 року;
  • розширення цифрових можливостей для координації вивільнення та оцінки земель, визначення пріоритетів регіонів та управління ризиками у протимінній діяльності;
  • використання асистента на базі платформи штучного інтелекту Palantir (AIP) для ухвалення рішень у протимінній діяльності.

Як пояснили у відомстві, платформа ШІ працюватиме з великими базами даних, сформованих усіма учасниками процесу розмінування — від органів місцевого самоврядування, регіональної влади, міністерств і відомств до операторів протимінної діяльності.

Бази міститимуть як сталу інформацію, наприклад оцінку економічної ефективності сільгоспземель, близькість забруднених територій до комунікацій тощо, так і оперативну, яка буде регулярно оновлюватися.

Очікується, що Palantir AIP, наприклад, зможе порадити, як найбільш ефективно провести очищення конкретної території — за допомогою нових методів розмінування, як-от дрони, чи з застосуванням традиційних методів. Кінцевою ж метою у відомстві вбачають розмінування території швидше та з меншими витратами.

Міністерка економіки Юлія Свириденко наголосила, що наразі потенційно забрудненими є 156 тисяч квадратних кілометрів української території.

«Прискорення гуманітарного розмінування, зокрема завдяки співпраці з такими технологічними компаніями як Palantir, — це можливість зберегти життя людей та швидше розпочати відбудову України», — зазначила Свириденко.

Схожі новини