Передплата 2024 «Добра кухня»

На Львівщині знайшли нове місце гніздування червонокнижного чорного лелеки

  • 28.02.2024, 20:30
  • 2 733

На території Львівщини виявили нове місце, де загніздились чорні лелеки, які занесені до Червоної книги України

Фото: Департамент екології та природних ресурсів ЛОВА
Фото: Департамент екології та природних ресурсів ЛОВА

Про це повідомили у департаменті екології та природних ресурсів ЛОВА.

Так, минулого тижня представники ЛОВА, національного природничого парку «Північне Поділля» та ЛНУ ім. Івана Франка обстежили у лісі ділянку, де місцеві жителі, ймовірно, знайшли гніздо чорного лелеки.

За результатами перевірки, підтвердили місце гніздування червонокнижного птаха в межах філії «Бродівське лісове господарство» ДП «Ліси України».

Свою домівку лелеки облаштували на дубі, якому орієнтовно 350 років. Виявлене гніздо — лише третє офіційно зафіксоване місце гніздування птаха в межах Львівщини. Раніше місця гніздування знайшли у Яворівському та Стрийському районах.

«Місця гніздування червонокнижних птахів підлягають особливій охороні. Надалі навколо гнізда буде охоронна зона. Чорний лелека веде потаємний спосіб життя, ніколи не селиться близько до населених пунктів, надає перевагу старим лісам і важкодоступним місцям. Виявити його гніздо є досить складно», — розповіла т. в. о. директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Оксана Війтик.

За даними науковців, скорочення чисельності птаха в Україні пов’язане з деградацією місць гніздування через надмірне антропогенне навантаження, через фактор неспокою, спричинений як населенням, так і як наслідок військових дій в межах країни.

В межах України налічується всього 400−450 пар чорного лелеки.

Схожі новини