Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В унікальному заповіднику «Стільське городище» знайшли капища язичницького періоду

Цього року до заповідника прокладуть офіційні веломаршрути

Стільське городище. Фото "ВЗ"
Стільське городище. Фото "ВЗ"

Вперше за останніх тридцять років у заповіднику «Стільське городище» відновили археологічні розкопки з метою дослідження місцевості білих хорватів. Заповідник знаходиться за сорок кілометрів від Львова і входить у список туристичних місць, які варто відвідати. Під час розкопок в селі Ілів (там розташована Ілівська печера городища) знайшли залишки культової споруди. Археологи встановили, що городище — багатошарова пам’ятка. Також найшли комплекс давніх споруд від IV тисячоліття до нашої ери і до доби Київської Русі. Зокрема, виявили громадську споруду на стовпах біля капища язичницького періоду. Виявили невелике поселення представників культури лійчастого посуду (енеолітична культура, IV тис. до нашої ери), а саме рештки кераміки та крем’яні знаряддя того часу. Цього року археологічні дослідження будуть продовжені.

«Культура лійчастого посуду свою назву отримала завдяки характерній для неї формі посуду із лійчастою шийкою. Сліди цієї культури були знайдені, зокрема, на Чорній горі в селі Малі Грибовичі та на горах Лисівка та Жупан в місті Винники, що поблизу Львова, а також на горі біля села Тростянець що на Львівщині. Це свідчить про ареал поширення цієї культури», — зазначив експерт охорони та популяризації історико-культурної спадщини Ігор Гарасим.

Як повідомила на брифінгу директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько, історико-культурний заповідник «Стільське городище», що неподалік Миколаєва Стрийського району Львівської області створений за рішенням сесії Львівської обласної ради у 2015 році. Це древня столиця білих хорватів, яка має історичні «фішки». Городище, справді, є рештками величезного ранньосередньовічного міста, яке існувало між початком VIII та серединою X ст., і якому немає аналогів ні за величиною, ні за потужністю укріплень на європейському континенті. Феномен городища — воно у 25 разів перевищувало масштаби Києва в X столітті.

Плани заповідника на 2024 рік — популяризація пам’яток заповідника для того, аби його відвідували більше туристів. Запровадять веломаршрути, автомобільні маршрути та піші прогулянки.

Схожі новини