Передплата 2024 «Добрий господар»

«Ми бачили відео, де кози гинули, а їх тіла їли собаки»

У Львові рятують знесилених кіз, з яких знущалися у звіринці на Київщини

Фото Ореста Залипського
Фото Ореста Залипського

У Домівці врятованих тварин, що у львівському парку «Знесіння», зоозахисники-волонтери рятують 22 кіз, яких у напівмертвому стані, надто виснаженими та голодними привезли з приватного тваринного притулку Київської області. Зараз кози йдуть на поправку, їм вкололи вітаміни, дають смаколики та доглядають за ними.

Як розповів у коментарі для «ВЗ» керівник Домівки врятованих тварин, волонтер та зоозахисник Орест Залипський, поліція навідалася у притулок Київщини та відкрила кримінальне провадження за двома статтями — шахрайство (на корми для тварин збирали благодійні пожертви, але насправді на їжу йшли копійки, тварини голодували) та жорстоке поводження з тваринами.

«Кози нарешті нормально харчуються, потрохи набирають вагу, — продовжує розмову Орест Залипський. — Кожній знесиленій тварині ми вкололи комплекс вітамінів. Також використовуємо добавки до харчування, аби тварин привести до нормального стану. Бо більшість була у жахливому стані… Взимку кози мають народжувати, треба стабілізувати їхній стан, аби могли годувати малечу, мали багато молока. Оскільки козли не були кастровані, багато кіз при надії. У Домівці врятованих тварин плануємо каструвати козлів».

За словами Ореста Залипського, кози навіть не вміли їсти овочі та фрукти, бо на Київщині їм давали хіба трішечки сіна, аби геть не здохли… «Потрохи маленькими порціями починають звикати до нормальної їжі, — наголошує Залипський. — Ветеринари постійно оглядають кіз. Сьогодні зранку зробили аналіз калу… Бо в кіз були гельмінти, навіть у легенях».

Одна коза досі перебуває у поганому стані. Коли тварина була у притулку Київської області, то жила серед… собак. Собака прокусив козі шию. У львівській Домівці врятованих тварин лікують цю козу, призначили їй курс антибіотиків. Коли шия заживе, коза ковтатиме зонд, аби переконатися, чи не пошкоджена трахея.

«Така кількість тварин потребує ретельного догляду, влітку в притулку було стадо із 130 кіз, залишилося сорок, — наголошує Орест Залипський. — Там ще жили інші тварини, у важких умовах, звісно. Ми бачили відео, де кози гинули, а потім їх тіла їли собаки».

Схожі новини