Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У США відбулась перша у світі страта ув’язненого за допомогою азоту

  • 26.01.2024, 15:25
  • 609

У штаті Алабама стратили засудженого вбивцю Кеннета Сміта шляхом вдихання азоту. Це перша страта в США за допомогою такого методу

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Про це повідомляє Reuters.

Експерти ООН з прав людини та адвокати Сміта намагалися запобігти цьому, кажучи, що цей метод був експериментальним і міг призвести до тяжкої смерті або несмертельних травм. Водночас у штаті назвали такий спосіб страти «найбільш безболісним і гуманним методом страти, відомим людству».

У момент страти людині на обличчя надягають маску, в яку подають азот, щоб вона не могла дихати киснем (азот при вдиханні з киснем нешкідливий). У результаті людина вмирає від нестачі кисню.

Кеннет Сміт був засуджений за замовне вбивство у 1988 році. Сміту та його спільнику заплатили по тисячі доларів за вбивство Елізабет Сеннетт. Родина жінки 35 років чекала, коли переможе справедливість.

Представники штату Алабама заявили в судових документах, що вони очікували, що Сміт втратить свідомість менш ніж за хвилину і незабаром помре. Однак чоловік затримував дихання настільки довго, наскільки міг.

Процес страти розпочався 25 січня о 19:53 за місцевим часом. Смерть Сміта зафіксували о 20:25.

ЄС засудив застосування у США такого виду смертної кари, йдеться у заяві речника ЄС.

Схожі новини