Передплата 2024 «Добрий господар»

Українці вважають, що Уряд національної єдності мав би очолити Порошенко

  • 21.12.2023, 12:05
  • 921

Київський міжнародний інститут соціології провів всеукраїнське опитування, під час якого зʼясував ставлення українців до формування Уряду національної єдності. Соціологи також поцікавились, хто з політиків чи державних діячів міг би очолити такий уряд. Найчастіше називають п’ятого президента Петра Порошенка

Петро Порошенко. Фото "ЄС"
Петро Порошенко. Фото "ЄС"

В Україні час від часу лунають заклики до створення з більшості фракцій у парламенті Уряду національної єдності (на прикладі Ізраїлю). Соціологи поставили відповідне запитання респондентам, як вони ставляться до створення такого Уряду з партій «Слуга народу», «ЄС», «Батьківщина» і «Голос».

  • 37% українців позитивно ставляться до такої ініціативи,
  • 38% ставляться до неї нейтрально,
  • а 19% - негативно.
  • Решта 7% не визначилися зі своєю думкою.

Також респондентам у відкритому форматі ставилося запитання, а кого б вони хотіли бачити на чолі такого Уряду. Більшість респондентів (76%) не змогли відповісти на запитання. Відносно ж найчастіше називалися П. Порошенко, В. Залужний та Ю. Тимошенко.

Серед них Петра Порошенка назвали 25,5%, Валерія Залужного — 13,8%, Юлію Тимошенко — 9,2%.

Також серед кандидатів — чинний премʼєр Денис Шмигаль (4,9%), Дмитро Разумков (4,6%) та інші політики.

Упродовж 4−10 грудня 2023 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», до якого були додані запитання щодо напрямку справ у країні та довіри окремим політичним діячам. Методом телефонних інтерв'ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 1200 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами закордоном.

Похибка не перевищувала 3,2%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. КМІС раніше наводив фактори, що можуть впливати на якість результатів в умовах «воєнного часу». Однак у КМІС вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність для населення України, що проживає на підконтрольній Уряду території, та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Схожі новини