Передплата 2024 «Добрий господар»

Алкогольні напої значно підвищують ризик розвитку раку

  • 07.12.2023, 14:00
  • 443

Канадські фахівці випустили новий посібник щодо вживання алкоголю після того, як з’явилися наукові дані, що помірний ризик розвитку раку пов’язаний з 3−6 порціями алкоголю. Нещодавнє ж дослідження внесло корективи у ці дані

Останні результати досліджень демон­струють, що кожен додатковий спиртний напій на тиждень значно збільшує ризик не­приємних наслідків для здоров’я. Зокрема, ймовірність інсульту, раку, хвороб серця. У ході одного дослідження з’ясувалося, що алкоголь здатний викликати щонайменше сім видів раку. Найчастіше він сприяє роз­витку раку товстої кишки чи молочної зало­зи. Крім того, вживання спиртного вважа­ється фактором ризику розвитку більшості серцево-судинних захворювань та хвороб печінки.

Національна служба охорони здоров’я Великобританії радить вживати не більше шести унцій (1 унція = 29,5735 мл) вина або шести пінт 4-відсоткового пива на тиждень. В ідеалі випивати все це потрібно протягом трьох днів (англійська пінта = 0,568 л, аме­риканська = 0,473 л).

Ризик розвитку раку, як з’ясували вчені, був низьким у тих, хто на тиждень споживав дві або менше порцій стандартних напоїв, тобто 12 унцій пива або сидру (5% алкого­лю), 5 унцій вина (12% алкоголю), 1,5 унції віскі, горілки або джину (40% алкоголю). Помірним ризик розвитку раку був у людей, які пили 3−6 стандартних порцій алкоголю на тиждень, а високим — у тих, хто споживав 7 та більше стандартних порцій на тиждень.

Підготував Микола Воля.

Схожі новини