Передплата 2024 «Добра кухня»

СБУ затримала «крота» ФСБ на Запоріжжі

  • 03.11.2023, 11:20
  • 540

Затримано агента російської ФСБ, який у жовтні влаштувався до Запорізької обласної військової адміністрації, щоб «зливати» інформацію про ЗСУ на півдні України

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомила Служба безпеки України.

Як вказує СБУ, викритий чоловік — житель Запоріжжя, інженер-радіотехнік за освітою. До влаштування в обласну військову адміністрацію він працював на одному з місцевих підприємств, яке здійснює техобслуговування військової техніки Сил оборони.

На посаді головного спеціаліста відділу кібербезпеки ОВА він намагався отримати секретну інформацію про дислокацію ЗСУ та оборонні закупівлі на території регіону. Щоб одержати таємні відомості, «кріт» намагався використати свій доступ до серверів держустанови.

Слідчі не вказують, коли затриманий влаштувався до ОВА. Відомо, що у вересні цього року він з власної ініціативи запропонував окупантам свою «допомогу», написавши у російський чат-бот, створений для збору інформації про Сили оборони.

Згодом на нього дистанційно вийшов кадровий співробітник ФСБ та залучив до співпраці. За завданням російської спецслужби чоловік приховано знімав на телефон виробничі потужності заводу та військову техніку, яка там розташовується. Також він намагався виявити ремонтні бази та інші логістичні центри ЗСУ на території обласного центру.

СБУ зазначає, що спрацювала на випередження і запобігла передачі розвідданих росіянам.

Жителю Запоріжжя повідомили про підозру у поширенні інформації про розміщення Збройних сил України (ч. 3 ст. 114−2 КК України). Санкція цієї статті передбачає від 8 до 12 років за ґратами. Наразі чоловіка затримали, йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Схожі новини