Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«20 днів у Маріуполі» — претендент на «Оскар»

Стрічка про жах, який росіяни чинили в українському місті, боротиметься у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм»

Кадр з фільму
Кадр з фільму

Український Оскарівський комітет (голова — Валентин Васянович) обрав фільм, який буде претендентом від нашої країни на престижну кінопремію «Оскар» — у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм». Це стрічка «20 днів у Маріуполі» українського журналіста та фотографа Мстислава Чернова.

Разом із Черновим над фільмом працювали фотограф Євген Мало­лєтка та продюсер Василіса Степа­ненко. Їм пощастило залишитися живими і розповісти світові про той жах, який окупанти чинили у Марі­уполі. У стрічці показано початок повномасштабного вторгнення рф, бомбардування пологового будинку, а також порятунок автора стрічки та його колег з Associated Press з ото­ченого російськими військами міста.

Уперше картина побачила світ на «Санденсі» (одному з головних фес­тивалів незалежного кіно у США) — у секції World Cinema Documentary Competition. Стрічка здобула Приз глядацьких симпатій. Також фільм «20 днів у Маріуполі» отримав наго­роди міжнародних кінофестивалів у США, Ізраїлі, Великій Британії, Но­вій Зеландії і Німеччині.

За словами Мстислава Черно­ва, фільм «20 днів у Маріуполі» — це можливість залишити в історії во­єнні злочини, які вчинила росія в Україні. У стрічці за кадром звучить голос пана Чернова. «Чому я вирі­шив начитати фільм, чому там мій голос? Він поєднує всі історії, ми є частиною всього, що відбувається з містом, — пояснює режисер. — Це фільм про людей, які страждають у Маріуполі, які втратили свій дім і життя. Історій так багато, що навіть за півтори години ми не встигає­мо все розказати. Але глядач при­наймні має можливість зрозуміти масштаб трагедії».

Схожі новини