Передплата 2024 ВЗ

Гуцульське весілля знімали аж чотири дні…

У Львові презентували український фільм грузинського режисера Зази Буадзе «Мій карпатський дідусь». Головну роль зіграв Богдан Бенюк

Кадр з фільму: Сімона Коста і Богдан Бенюк – внук і дідусь. Фото автора
Кадр з фільму: Сімона Коста і Богдан Бенюк – внук і дідусь. Фото автора

28 грудня в український прокат виходить стрічка «Мій карпатський дідусь». Як розповів на допрем'єрному показі у Львові головний режисер картини Заза Буадзе, цього сезону це буде головний український фільм для всієї родини. У головних ролях — Богдан Бенюк і молодий італійський актор Сімоне Коста. Фільм створено у співпраці України, Італії, Молдови та Чехії, а також за підтримки Державного агентства України з питань кіно і Міністерства культури та інформаційної політики України.

Участь у презентації стріч­ки взяли режисер Заза Буадзе, продюсер Андрій Суярко й ак­тор, народний артист України Богдан Бенюк.

За сюжетом, підліток Міке­ле безтурботно живе у сонячній Італії. Та раптом його життя роз­ділилося на «до» і «після», і він змушений вирушати у далеку подорож до маленького села у Карпатах, де живе його дідусь, якого він раніше не бачив. Дідусь і внук не розуміють одне одного, адже кожен розмовляє своєю мовою… Онук має намір якнай­швидше покинути карпатську Бережницю і повернутися до Генуї. У фільмі показано «битву» двох поколінь і життя двох рід­них людей у різних світах… Рідна кров, значення сім'ї і родини — ось головна лінія «Мого карпат­ського дідуся».

Як і у легендарному фільмі Сергія Параджанова «Тіні забу­тих предків», у цій стрічці також знімаються гуцули цілим селом. У «Дідусі» — колоритні сцени, картинки природи українських Карпат, дотепні жарти й драма­тичний фінал, коли у залі ридали не лише жінки…

За словами Зази Буадзе, цю картину знімали дуже довго. А скільки перепон довелося подо­лати, щоб завершити всю робо­ту і не осоромитися перед гляда­чами… Не лише українськими, а й зарубіжними, адже стрічку мають намір показати й в інших країнах.

Як з’ясувалося, Буадзе писав роль дідуся саме для Бенюка, а з італійським актором Костою, попри різні мови, на майданчи­ку вдавалося порозумітися дуже легко. Коли знімали стрічку, Сі­моне було лише 15 років, а зараз цей талановитий хлопець — сту­дент театрального вишу в Італії.

Взяла участь у презентації фільму і одна з акторок масових сцен Марія. За її словами, люди у селі спочатку не хотіли зніма­тися у кіно, боялися, що їх наду­рять. Але потім йшли на знімаль­ний майданчик із задоволенням. Найбільше гуцулам сподобалася сцена з весіллям — її знімали аж чотири дні. Усі наїдки на столах були справжні, а не бутафорні. Але гуцули з дому приносили на знімальний майданчик ще й свою ковбаску і сальце, та й не тільки…

Народний депутат України Микола Княжицький розповів на зустрічі, що для нього було важливо презентувати «Мого карпатського дідуся» саме у міс­ті Лева. «Ми зробили у Львові на­справді гучну презентацію, за­просили митців, творчих людей, журналістів — для того, щоб вони у своїх виданнях і у соціальних мережах розповідали про цей фільм, — розповів Княжицький. — Це фантастичний фільм. Ми не повинні викидати гроші на деше­ві серіали, а маємо знімати якіс­не кіно, яке може про нас розпо­відати світові. Цей фільм дуже іронічний, добрий і теплий для глядачів. Тому таке кіно потріб­не. Я переконаний що держава має зробити все, щоб відновити зйомки таких фільмів».

Схожі новини