Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Дрогобицькому районі почали вакцинацію диких тварин. І це, виявляється, треба робити

У Дрогобицькому районі, де упродовж цього року зафіксовано рекордну кількість сказу у диких тварин, через що у девʼяти населених пунктах карантинні заходи довелось здійснювати, цього тижня почалась масштабна кампанія імунізації диких тварин проти сказу

Якщо в Бориславі, Новошичах, Попелях, Унятичах, Грушові та Доброгостові вже зітхнули з полегшенням: тут карантин завершився, то в Нагуєвичах, Вороблевичах та Медвежі до зняття обмежень ще не дійшло. Не всім це подобається, але діватися нікуди. Карантинні вимоги — це якраз ті правила, які від «а» до «я» слід виконувати.

Чим пояснити численні випадки вияву захворювань на сказ у диких та домашніх тварин на території району?

Як заявив у розмові з нами начальник Дрогобицької районної державної лікарні ветеринарної медицини Валерій Мацюх причина банальна. Річ у тому, що довелось призупинити планову імунізацію диких тварин, яка зазвичай проводиться щорічно. Свої корективи у перевірений життям графік імунізації спочатку внесла ковідна пандемія, а згодом — теперішня жорстока війна росії проти України. Упродовж останніх двох років вакцинація не проводилась. Але не тільки це вплинуло на ситуацію зі сказом тварин у районі. Добряче далася взнаки й заборона на полювання. Неозброєним оком видно до чого це призвело — у районі помітно зросли популяції борсуків та лисиць. Залишити все, як є, не можна. Потрібно реагувати. І робити це слід негайно. Раніше, ще до війни, пероральна вакцина для тварин розкидалась з літака. Піднявся собі в небо — і скидуєш через люк брикетики з вакциною. Легко та просто. Тепер же, коли варіант повітряного шляху доставки вакцини відпав, завдання імунізації неабияк ускладнилось. Залишився лише один шлях — ручна розкладка. Складнувато буде таким способом доставити до відповідних місць популяції лісових «жителів» 3 тис. доз вакцини від сказу. Тому на Дрогобиччині поспішають.

Як стверджує Валерій Мацюх, для поширення вакцинальних приманок вже створено робочі групи, до складу яких, крім ветеринарних лікарів, увійшли користувачі мисливських угідь та працівники лісо-мисливських господарств. Життя покаже чи цього буде достатньо для оперативної розкладки вакцин-приманок. Хай там як, відповідальні за організацію та проведення кампанії пероральної імунізації із радістю приймуть допомогу, знайдуть роботу для всіх, хто готовий долучитись до доброї справи. На один квадратний кілометр, як це передбачено вакцинальною інструкцією, розкладають щонайменше 25 «упакованих» у маленькі брикети капсули з вакциною. Кажуть, що цього достатньо. У місцях, де зафіксовано спалахи, де найчастіше помічено диких звірів, норму закладки, звісно ж, збільшено.

Схожі новини