Передплата 2024 «Добрий господар»

ВООЗ: захворюваність на кір зростає у більш ніж половині регіонів планети

До кінця 2024 року, якщо не буде вжито термінових профілактичних заходів, понад половина країн світу матиме високий або дуже високий ризик спалахів кору

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Експерти ВООЗ зазначають, що через COVID -19 у більшості країн світу є прогалини в програмах імунізації та закликають до термінових дій для захисту дітей. Щороку у світі 30−40 міль­йонів дітей хворіють на кір. Кір — одне із найзаразніших інфекційних захворювань, що передається повітряно-крапельним шляхом і на­лежить до так званих дитячих хвороб. Ліків проти кору не існує, а ускладнення можуть призвести до смерті.

Діти і дорослі, які не отримали профілактичного щеплення, перебувають у зоні ризику. Із 1000 людей, які заразилися ко­ром, один пацієнт помирає, один хворіє на енцефаліт, а 50 отримують тяжкі ускладнення, від яких страждають усе життя. За­хистити від хвороби може тільки вакцинація. Із 2000 року за допо­могою вакцинації вдалося запобігти понад 50 мільйонам смертей.

В Україні спалах захворюваності на кір був минулоріч. Тоді за­хворіло понад 35 тис. осіб, від ускладнень кору померло 13 людей: дев’ятеро дітей і четверо дорослих.

Коли дитині потрібен негайний захист від кору і як його забезпечити?

Згідно з українським Національним календарем профілактич­них щеплень, перше щеплення роблять дитині у 12 місяців, а в 6 років планово проводять друге. Якщо дитина не отримала першу чи другу дози вакцини КПК за графіком, їй треба якнайшвидше на­долужити пропущені щеплення.

Дитині 6 та більше років, і вона не має жодного ще­плення КПК — потрібні два щеплення з інтервалом не менше одного місяця.

Ви не пам’ятаєте, чи ро­били дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень — слід зробити два щеплення з інтервалом не менше одного місяця.

Якщо у дорослих та під­літків (або у батьків підлітків) є сумніви щодо того, чи хво­ріли вони на кір або чи були вакциновані проти нього, варто зробити щеплення. Підлітки можуть щепитися КПК безплатно до 18 років. Дорослі можуть отримати щеплення проти кору лише власним коштом.

Зазвичай схема імунізації передбачає введення двох доз вакцини КПК із мінімаль­ним інтервалом у 28 днів. «Двічі вакцинована людина вважається захищеною від кору. Це не означає що вона не захворіє, але це означає, що вона залишиться живою у разі хвороби, а якщо й захво­ріє, то захворювання буде пе­ребігати значно легше, і сам шанс захворіти — мінімаль­ний», — наголосила гене­ральна директорка Львів­ського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко.

Протипоказання до вак­цинації дітей:

  • якщо у дитини діагнос­товано СНІД з низьким рів­нем клітин СД4;
  • у період гострого захво­рювання;
  • у разі важкої алергічної реакції на попереднє введен­ня тієї самої вакцини.

Кір небезпечний ускладненнями

Кір — це захворювання ди­хальних шляхів, небезпечне своїми ускладненнями, що дуже легко передається. «У попередні спалахи захво­рюваності 11% людей мали ускладнення у вигляді запа­лення легень, 2% - запален­ня речовини головного мозку (енцефаліт).

Кір починається як звичай­на застуда, людина може не знати, що вона хвора. На 4−5 день хвороби виникає висип — плями і прищики, які почи­наються з голови, тулуба, а далі з’являються на кінцівках. Це все супроводжується ви­сокою температурою. У ко­гось захворювання перебігає легко. 4, 5, 10 діб — і людина здорова. У когось можуть бути ускладнення, можливі окремі летальні випадки. Вакцинація дозволить убезпечити себе від ускладнень, важкого пере­бігу хвороби, і головне — вбе­регти ваше життя", — акценту­вала Наталія Іванченко.

Вірус кору може жити в по­вітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщен­ня. Якщо людина контактува­ла з хворим на кір, вона має отримати вакцинацію проти кору впродовж перших 72 го­дин. У деяких випадках також показана екстрена профілак­тика шляхом введення імуно­глобуліну.

Що може зробити ко­жен:

  • перевірити свою карту щеплень: дві дози вакцини КПК захищають від кору упро­довж усього життя, а у разі хвороби — значно зменшують ризик тяжких ускладнень;
  • якщо ви не пам’ятаєте, коли і які щеплення були зроблені вам чи вашій дитині і не збереглися медичні дані про щеплення, зверніться до свого лікаря — терапевта, пе­діатра чи сімейного лікаря. Перевірити наявність імуні­тету від кору, краснухи і па­ротиту можна за допомогою лабораторних аналізів. Пе­ред вакцинацією лікар ске­рує на аналізи (на виявлення IgG до вірусу або інші) — це швидкий та простий спосіб з’ясувати, чи маєте ви імуні­тет, щоб захиститися від за­хворювання;
  • якщо ви чи ваша дитина пропустили обидві або тільки другу дозу вакцини КПК за Календарем щеплень, якнай­швидше зверніться до ме­дичного закладу, щоб отри­мати щеплення. Вакцини КПК є безплатними для усіх дітей і підлітків до 18 років, а також для дорослих із груп ризику: медиків, освітян, сту­дентів, військових, учасників Операції об'єднаних сил.

За інформацією МОЗ, вакцини КПК є у всіх регіонах України.

Дитина пропустила планове щеплення другою дозою у 6 років — негайно надолужте пропущене.

Схожі новини