Передплата 2024 «Добрий господар»

Бабуся та мама «прикрили» російський бізнес Гетманцева, — розслідування

  • 12.09.2023, 15:35
  • 2 381

Компанії партнера Януковича були переоформлені на бабусю голови бюджетного комітету Верховної Ради Данила Гетманцева. Тим часом активи його матері в окупованому Криму переоформлено на колишнього керівника філії юридичної компанії, що належала Гетманцеву

Данило Гетманцев. Фото із мережі
Данило Гетманцев. Фото із мережі

Згідно із розслідуванням, Гетманцев встиг попрацювати на оточення президента- втікача Віктора Януковича. Відомо, що у 2012 році «слуга народу» представляв інтереси двох британських фірм, які були клонами компаній «Дор-Строй» і «Юнікобуд».

"Тоді вони отримали контракт на майже 1,5 млрд грн., від «Укравтодору», який очолював приятель Януковича Володимир Демішкан. Співзасновницею обох компаній була дружина Демішкана. Після Революції гідності Демішкан утік до рф, де отримав російський паспорт. Директоркою двох британських фірм після цього стала майже 90-річна Валентина Лупандіна. Насправді ж ця літня бізнес-вумен виявилася двоюрідною бабусею Гетманцева", — йдеться у розслідуванні.

Також його юридична компанія «Jurimex» з кінця 2000-х років обслуговувала кримський готельний комплекс «Ріпаріо» під Ялтою. Після окупації комплекс переоформили на британську компанію, чиї сліди ведуть у Кіпр, а пакет акцій також отримала партнерка Гетманцева — Ірина Мельніченко, яка після захоплення Криму росіянами у 2014 році, вирушила до москви. Тоді в реєстрі компаній рф зʼявилися клони українських фірм, за якими була закріплена нерухомість та грошові потоки готельного бізнесу в Криму. Долю в цих компаніях мав і нинішній голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев.

Він стверджує, що «Jurimex» припинив супроводжувати компанії, які залишилися у Криму. Проте, як з’ясували журналісти, юридичний супровід пансіонату у 2022 році продовжував вести Дмитро Махаринський - керівник представництва фірми «Jurimex» у Криму до 2014 року. Саме Махаринський веде справи російського клона однієї з фірм Олени Гетманцевої — жінка навіть володіє приміщенням у Сімферополі: компанія має свою фірму-клона, яка зареєстрована у тому ж приміщенні і директор якої - Махаринський. До 2022 року фірма-клон була прикріплена за компанією «Dunkley Marketing LTD», яка по суті є кіпрським офшорним «гаманцем» зі структури туристичного бізнесу матері Гетманцева.

Цікаво, що саме «Dunkley Marketing LTD» у декларації Данила Гетманцева вказати «забули», і саме «Dunkley Marketing LTD» у 2012−2013 роках отримала понад мільйон євро від белізького офшору. Звідки ці кошти в офшору — невідомо. До того ж, раніше журналісти з’ясували, що приблизно 1 млн євро «Dunkley Marketing LTD» позичила французькій компанії Олени Гетманцевої.

За словами джерел в бізнесових колах, мама Гетманцева має репутацію жінки, що ладна піти на все тільки, щоб ніхто не дізнався про її махінації.

«Якось вона навіть зʼїла, в буквальному сенсі цього слова, документи, що свідчили про невиконані зобовʼязання. Відбулося це все під час ділової зустрічі, й після цього випадку на туристичному ринку ходить жарт, що на діловий обід Гетманцеву краще не запрошувати, а документи показувати лише через скло», — пише джерело.

Схожі новини