Передплата 2024 ВЗ

Безпечний манікюр: на що варто звернути увагу?

Манікюр — одна з найбільш популярних та затребуваних послуг у сфері краси. Послуги з догляду за руками зараз пропонують на кожному кроці: у салонах краси, торговельних центрах…

Як не дивно, але всі ці пропозиції користуються неймовірним попитом, а цей факт свідчить про те, що люди не досить ретельно обирають майстра та й, можливо, взагалі нехтують правилами безпеки. А чи знаєте ви, що ймовірність отримати вірусні гепатити або СНІД під час косметичних процедур у салоні - реальна загроза, особливо, якщо його працівники не дотримуються правил контролю за чистотою обладнання?

Упродовж робочого дня майстер має справу з багатьма клієнтами, тому дуже важливо, щоб він ретельно мив руки, об­робляв їх антисептиком, вико­ристовував разові рушники та рукавички. Усе вищезгадане також стосується і клієнта.

Усі інструменти для манікю­ру після використання необ­хідно дезінфікувати, механічно очищати, промивати проточ­ною водою та стерилізувати. Ці три етапи виконуються саме в такій послідовності та не замі­нюють один одного. У майстра має бути декілька наборів, які циклічно стерилізуються упро­довж робочого дня.

Для проведення стерилі­заційної обробки в перукарні допускається використання стерилізаторів, що працюють за методом термічної, уль­тразвукової або комбінованої стерилізації, а також засобів, призначених для стерилізації інструментарію.

Стерилізація проводиться згідно з санітарно-протиепі­демічним режимом, вимогами до проведення перукарських робіт і правил особистої гігієни персоналу перукарень.

Після стерилізації інстру­менти мають зберігатися у спеціальних крафт-пакетах з індикатором, розкривати які майстер повинен тільки у при­сутності клієнта.

Оскільки салон відвідує велика кількість людей, дуже важливо своєчасно очищати повітря для зменшення кіль­кості інфекцій, що передають­ся повітряним шляхом. Також під час виконання манікюру, особливо апаратного, не за­йвим буде використання спе­ціальної витяжки.

Кожен організм має влас­ну мікрофлору, яка може ви­кликати в інших людей різні захворювання. Тому і відходи необхідно утилізувати так, щоб не виникав ризик поширення інфекцій.