Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Юрій Руф: той, хто любив Україну понад життя

У Lviv Media Hub відбувся премʼєрний показ документального фільму «Руф. Присутній», створений платформою памʼяті Меморіал

Фото автора
Фото автора

Це уже десятий документальний фільм, створений платформою памʼяті Меморіал, про полеглих героїв України. Молоді люди, яких обʼєднала благородна мета зберегти памʼять про Героїв Світла, котрі віддають свої життя за волю й незалежність рідної землі, працюють над тим, аби наступні покоління українців знали і памʼятали про тих, завдяки кому вони народилися і живуть у незалежній державі Україна.

Фільм «Руф. Присутній» розповідає про неймовірно багатогранну особистість, якою був Юрій Руф (Дадак), вустами його дружини Ірини і кількох близьких друзів.

Відомий поет, громадський діяч, доцент Національного лісотехнічного університету України, ведучий, засновник бренду одягу «Ґwear» та літературно-просвітницького проєкту «Дух нації», Юрій Руф з тих, хто будував Україну — вільну, непокірну, войовничу. Він був науковцем і поетом, спортсменом і мандрівником, люблячим чоловіком і батьком двох чарівних донечок… У творчому доробку Юрія десять книжок, останню з яких — збірку поезій «Ваніль та сталь» він презентував у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Романа Іваничука.

Про те, як це стало можливим, розповідає подруга Руфа, працівниця цієї бібліотеки, а також фітнес-тренерка Віра Голинська:

«З Юрієм ми познайомилися в тренажерному залі. Зазвичай він займався у час, коли було дуже мало відвідувачів, тому нам вдалося розговоритися. Я дізналась, що він письменник, ну, а він, що я — бібліотекарка. Так завʼязалася наша дружба на ґрунті спорту та книг. Перед виходом збірки „Ваніль та сталь“ Юра ділився віршами, та показував дизайн, тішився. Ще тоді я взяла з нього слово, що презентація пройде у бібліотеці Іваничука, де я працюю. Він чомусь все затягував, хотів дощової погоди, та щоб обовʼязково був гурт „Залізний хрест“, переживав, що ніхто не прийде. Я пообіцяла, що все організуємо і що все вдасться. Можна сказати, дотиснула його це зробити. Презентація була незабутня. У той момент відкрила для себе його глибину і дізналась про безліч добрих та важливих справ, які він робив».

Дружина Ірина, розповідаючи про Юрія, каже, що він поспішав жити, хотів багато чого встигнути зробити. Надзвичайно любив життя і свою родину, але Україну любив понад усе. Саме тому, не маючи військового досвіду, в перший день широкомасштабного вторгнення росії в Україну, став бійцем 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ. Воював на Луганщині, а 1 квітня 2022 року загинув, захищаючи Україну від російських окупантів.

«Я дуже вдячна Ірині, — сказала після перегляду авторка фільму Олена Жилун, — за те, що вона знайшла в собі сили поділитися і розказати про свій досвід — дуже болючий, але важливий. Вдячна, що вона пустила нас до себе, поділилася своїми почуттями. Це велика цінність. І ми маємо пам’ятати, бо пам’ять — це надважливо. Цей фільм про боротьбу, натхнення, вірність собі, своїй родині, країні та ідеалам. Юрій Руф завжди казав, що українець повинен допомагати українцю. Його справи та слова будуть надихати не одне покоління українців. А він сам назавжди присутній у наших думках, чинах, перемогах, звершеннях».

Також після показу фільму відбулося погашення марки на пам’ятному конверті імені Юрія Руфа, автором якого є Андрій Пилюх.

Документальний фільм «Руф. Присутній» можна буде переглянути на YouTube-каналі Меморіалу 9 серпня, о 20:00.

Схожі новини