Передплата 2024 «Добрий господар»

У підземеллях гарнізонного храму експонують раритетні книжки Митрополита Андрея Шептицького

У підземеллях Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла (отців Єзуїтів) відкрито виставку книг з приватної книгозбірні Митрополита Андрея Шептицького. Книжкова експозиція організована у співпраці із Львівською національною науковою бібліотекою імені Василя Стефаника

Фото автора
Фото автора

Це три стелажі богослужбових й історичних праць з книгозбірні «Студіону», «Бібліотеки Митрополитальної», «Церковного музею», Крехівського монастиря. На книгах — особисті підписи, зроблені рукою Митрополита Андрея, а також унікальні екслібриси, що засвідчують приналежність книг до цих бібліотек.

Як розповів для «ВЗ» співробітник музею Підземелля гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла Тарас Завадовський, раніше ці книги перебували у стінах Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, який від 70-х років ХХ століття виконував функцію книгосховища обмінного фонду Львівської наукової бібліотеки імені Стефаника НАН України. Коли храм було відкрито у 2011 році, у нове книгосховище зі стін храму було перевезено близько двох з половиною мільйонів книг.

«Зараз гарнізонний храм запрошує львів'ян та гостей міста побачити унікальні видання, доля яких у такий цікавий спосіб була пов’язана зі святинею, — наголошує Тарас Завадовський. — Хочемо, щоб туристи перейнялися духом першого та найбільшого підземного музею старого Львова.

Книжкова виставка діє в рамках загальної експозиції підземелля, основна ідея якого — познайомити відвідувачів з минулим та сучасністю храму в контексті розвитку міста".

Схожі новини