Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Діти носять на собі непідйомні рюкзаки...

  • 24.11.2017, 11:35
  • 2 569

Чому міськрада не сприяє  встановленню персональних шафок у школах?

Щодня маю щастя спостерігати за тим, як мій син-першокласник йде до школи і тягне на собі дуже важкий рюкзак. Окрім книжок і зошитів, у портфелі — бокс з канапками, термос з чаєм. В одній руці — перезувне, в іншій — папка з англійською. Коли виходимо з усіма тлумками на вулицю, таке враження, що ми кудись їдемо... Щастя, що спортивну форму і кросівки залишаємо у класі. Та є діти, які і спортивне вбрання тягають зі собою. На мої прохання допомогти син зазвичай випрямляє спину зі словами: «Я сам!». Та є один день у тижні, коли до книжок додаються мистецтво і трудове навчання. Тоді дитина вже не витримує цієї надмірної ваги...

За статистикою, сьогодні сім з десяти школярів сутуляться та мають серйозні проблеми з хребтом. Адже максимальна вага, яку може носити на спині дитина 6-10 років, не повин­на перевищувати 15% її власної ваги. Поговорили і забули... Депутати міської ради свого часу виступили з ініціативою, аби у навчальних закладах облаштували шафки для зберігання речей учнів. Для цього, на їхню думку, у бюджеті міста треба передбачити на це кошти.

Начальник міського управління освіти Зоряна Довганик зауважила: «Ініціатива непогана. Багато шкіл вже мають такі шафки: залізні або дерев’яні. У них діти залишають підручники. Однак Міносвіти рекомендує видавцям, окрім паперових підручників, створювати електронні версії книжок. Щоб діти могли користуватися, до прикладу, планшетами». На моє запитання, чи в принципі реально передбачити кошти на шафки у міському бюджеті, начальник управління дала зрозуміти, що ця річ вартісна, а бюджет обмежений. Мовляв, за державні гроші освітяни ремонтують дахи, оплачують опалення...

Проте Сихівській гімназії пощастило облаштувати для початкової школи залізні шафки-бокси за кошти з міського бюджету. «Сихівська гімназія брала участь у проекті «Привітна школа» — і виграла конкурс. Учні з різних шкіл подавали ідеї, що б хотіли облаштувати у своїй школі. Хтось хотів радіорубку, спортивний майданчик. Вони — персональні шафки», — додала пані Довганик.

Не дивно, що школи самі «мудрують» над тим, як життя дітей у школі зробити комфортнішим. А головне, де знайти на це кошти? Наприклад, у класичній гімназії персональні шафки за кошти батьків облаштували ще 2003 р. (у навчальному закладі діти вчаться з 5-го класу). Директор гімназії Юрій Джала розповів журналісту «ВЗ»: «Маємо дерев’яні шафки, які розраховані на двох дітей (усього таких шафок 460). Початкова ідея була — аби діти могли залишати там перезувне. Але діти кладуть у них і книжки, і спортивну форму. Час від часу ключі від шафок учні гублять. Тож просимо батьків, аби купили новий замочок. І ми його встановимо». Цікавлюся у директора, чи були випадки крадіжок? «Непорозуміння були, — каже пан Джала. — Але біля шафок у нас відеоспостереження. Тож коли переглядали відео, питання знімалися».

Директор СШ №45 Наталія Мельник каже: «Для таких шафок потрібне приміщення. (У класичній гімназії їх облаштували у цокольному приміщенні. — Авт.). У нашій школі навчається 1017 дітей. Потрібно було б облаштувати шафки окремо для початкової, окремо для старшої школи. Можливо, вдалося б перебудувати гардероб. Бо коридори для цього не пристосовані. З одного боку кабінети, з іншого — вікна. Наразі це питання у школі не піднімалося. Але ідея дуже хороша».

Схожі новини