Передплата 2024 ВЗ

Царям звірів «поставили компрес»

  • 19.10.2017, 11:55
  • 1 307

Розпочалася реставрація «Криниці з левами».

Царям звірів «поставили компрес»
Царям звірів «поставили компрес»

Одні з найдавніших скульптурних зображень левів у Львові поїхали на реставрацію. Йдеться про двох левчиків (їм більше чотирьохсот років), які донедавна обрамляли декоративну криницю у підпірній стінці біля монастиря Святого Лазаря, що на вулиці Коперника (неподалік Львівського міського управління міліції на вул. Бандери, 1). Увесь комплекс “Криниці з левами” обіцяють відреставрувати до кінця року.

Як розповіла “ВЗ” начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, перша причина, чому «Криницю з левами» необхідно було відреставрувати, — це схил, який руйнується і з’їжджає. Вода з верхньої доріжки руйнує схил, а він, своєю чергою, - підпірну стіну довкола криниці. Друга причина — леви усі ці роки стояли без реставрації, були у жахливому стані. Левів демонтували і перевезли в майстерню. Їх почистили від бруду та біологічних наростів. Протягом двох тижнів вони стоятимуть у спеціальних компресах — таким чином відбуватиметься відсолення. Після цього спеціалісти визначаться, чи потрібно ще щось доповнювати.

Щодо реконструкції криниці, то там уже зрізали дерева, які заважають проведенню робіт. Стінку частково розберуть, зроблять захисну підпірну стінку і почистять ванну. Підрядна організація ПП «Оберіг-Груп» на проведення усіх робіт використає 100 тисяч гривень. Роботи планують завершити до кінця року. Однак левів, швидше за все, на зиму ставити не будуть.

Довідка «ВЗ»

«Криниця з левами» з’явилася у Львові в середині ХІХ ст. Воду до неї було проведено з джерела. На старих фотографіях видно, що це була ніби ванна-фонтан з питною водою. Два леви, яких там поставили, були перенесені зі старої ратуші (яка була перебудована у 1617-1619 рр. з ініціа­тиви патриція Мартина Кампіана за проектом вроцлавського архітектора А. Бемера). Тоді перебудували й вежу ратуші. Стару вежу частково знесли, її залишок утворив цоколь, на якому було встановлено нову вежу — восьмигранну, з чотирма циферблатами годинників. Вежа була обведена балконом, який спирався на 20 консолей, вісім з яких мали вигляд левів з родинними емблемами членів міської ради у лапах. Кам’яні леви з гербами (гмерками) родин патриціїв Шольц-Вольфовичів та Кампіанів вирізьбив у 1610-х роках скульптор Бернард Дікембош. Стара ратуша завалилася у 1826 році. До нашого часу збереглися лише чотири скульптури левів — два біля криниці, і два - біля штучної печери на горі Високий замок. Цікаво, що напередодні Чемпіонату Європи з футболу 2012 року на гербі, який тримав у лапах один із левів біля криниці, угледіли символ Євро-2012 - квітку з трьома суцвіттями.

Фото прес-служби ЛМ

Схожі новини