Передплата 2024 «Добре здоров’я»

НБУ ввів в обіг пам'ятну монету "Лев"

  • 11.04.2017, 13:56
  • 1 751

Вона присвячена леву та його втіленню на пам`ятках культури Київської Русі.

НБУ ввів в обіг пам'ятну монету "Лев"
НБУ ввів в обіг пам'ятну монету "Лев"

Національний банк України у вівторок, 11 квітня ввів в обіг пам'ятну монету "Лев" номіналом 5 гривень у серії "Фауна в пам`ятках культури України", повідомили у прес-службі НБУ.

Зазначається, що монету зробили зі срібла масою 15,55 г, тираж становитиме 4 тисячі штук.

Як пише прес-служба, монета присвячена леву та його втіленню на пам`ятках культури Київської Русі.

"Безцінні пам`ятки культури давніх епох розповідають, як люди вчилися працювати з природними матеріалами, надавали їм силу за допомогою символів - зображень птахів, звірів, людей, орнаментів", - йдеться у повідомленні.

За даними НБУ, роздрібна ціна монети "Лев" становитиме 570 гривень.

Повідомляється, що на аверсі монети розміщено угорі малий Державний Герб України, напис Україна, рік карбування монети 2017 та номінал 5/гривень; позолочений лев є фрагментом із тарелі ХІІІ століття (Херсонеський музей). Праворуч розміщено загальний вигляд тарелі. Вміст золота в чистоті становить не менше ніж 0,0007 г.

За інформацією Нацбанку, на реверсі монети зображено голову лева (ліворуч) та фрагмент унікального шиферного рельєфу з Києво-Печерської лаври із зображенням левів (ХІ ст.) - античні мотиви часто зустрічаються в декоративному мистецтві княжої доби: грифони, кентаври, леви, дракони тощо. Праворуч на тлі малюнка розміщено вертикальний напис Лев.

Художниками монети є Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій. Скульптор - Демяненко Анатолій.

Джерело: УТ

Схожі новини