Передплата 2024 ВЗ

Що показав тиждень впровадження керованої гнучкості обмінного курсу?

Економічний експерт прогнозує, що за нових валютних умов курс долара коливатиметься на рівні 36−38 гривень

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Тиждень, як в Україні діє новий принцип на валютному ринку — курс валют повернувся до довоєнного принципу ціноутворення і залежить від попиту та пропозиції на міжбанку. Нацбанк відмовився від фіксованого курсу на тлі покращення показників економіки та зниження рівня інфляції.

Експерт з економічних та банківських питань Віктор Гальчинський розповів в ко­ментарі для «ВЗ», що тиждень роботи курсу в нових умовах пройшов без будь-яких валют­них турбулентностей, також не було жодного ажіотажу.

«Усе було прогнозовано: спочатку — інтерес, потім зба­лансувалися попит і пропози­ція, тож Нацбанку в перші дні довелося по міжбанку тріш­ки витратитися, — наголошує експерт. — Зараз і курс, і об­сяги збалансувалися. Між­банк сильно не коливаєть­ся. Наприклад, станом на 10 жовтня — 36,5 гривень за долар. За тиждень нічого екс­траординарного не відбуло­ся, але безготівковий ринок став чеснішим, бо скасувався 1% граничного обсягу. Готів­ковий ринок трішечки відреа­гував на нововведення — 37,8 -38 гривень за долар. Це за­лежить від маржі. Боялися спекуляцій на безготівково­му ринку, але цього не відбу­лося. Прогнозую, найближчим часом, якщо не буде інших зо­внішніх та внутрішніх потря­сінь, курс долара має шанс зафіксуватися на рівні 36−38 грн. Банківська система пра­цює надійно, є зниження рівня інфляції. Тому Нацбанк нава­жився прив’язати курс до рин­кових умов — попиту та про­позиції: курс справедливий і чесний».

Чи варто українцям зараз купувати валюту? Віктор Галь­чинський радить зберігати за­ощадження у тій валюті, в якій заробляють на життя. Якщо є потреба накопичити дола­ри чи євро, то є новий спосіб, щоб за будь-яких економічних обставин залишитися у плюсі. Каже, за останній місяць Нац­банк дозволив купувати безго­тівковий долар. Купівля відбу­вається в Інтернет-банкінгу за вигідним курсом, дещо ниж­чим, ніж в обмінних пунктах. Другий спосіб вигідно вкласти валюту, каже Віктор Гальчин­ський, це придбати в банках долар з умовою тримісячно­го депозиту. Суть такої купів­лі - вигідний курс долара, який прив’язаний до міжбанку, але одразу треба поставити всю суму на депозит (відсотки символічні - 0,1% річних). Після завершення трьохмісяч­ного терміну депозиту купле­ні долари можна вільно зніма­ти з рахунку і користуватися. У такому випадку, каже Галь­чинський, можна заощадити на курсі, якщо через три міся­ці будуть коливання у бік збіль­шення.

Схожі новини