Передплата 2024 ВЗ

ФСБ хотіла руками українців прибрати відомого молдавського олігарха

  • 08.04.2017, 15:57
  • 1 355

Прикордонники розповіли подробиці попередження українськими правоохоронцями замовного вбивства лідера Демократичної партії Молдови Володимира Плахотнюка.

ФСБ хотіла руками українців прибрати відомого молдавського олігарха
ФСБ хотіла руками українців прибрати відомого молдавського олігарха

Про це на своїй сторінці у Facebook написав речник Держприкордонслужби України Олег Слободян.

Він зазначив, що наразі завершується спеціальна міжнародна операція з ліквідації організованого злочинного угрупування, куди входили громадяни Молдови та України. Ці зловмисники хотіли вбити очільника Демократичної партії Молдови Володимира Плахотнюка. При цьому зв’язки керівників групи свідчать про те, що супроводжували реалізацію злочину представники російського ФСБ.

"Після завершення задуманого вбивці мали повернутися до України. Таким чином задум зловмисників полягав у тому, щоб дискредитувати правоохоронну систему нашої країни та погіршити українсько-молдовські міждержавні стосунки", - наголосив Слободян.

За його словами, саме президент Петр Порошенко затвердив операцію для затримання цієї банди, а також керував перебігом операції на усіх ключових етапах. Тим часом Генпрокуратура здійснювала процесуальне керівництво, а з боку МВС слідство вела Нацполіція. За реалізацію операції, зокрема, від моменту отримання первинної операції і до затримання злочинців, відповідали Державна прикордонна служба, СБУ та поліція. Усі дії проводилися по обидва боки кордону спільно з правоохоронними органами Молдови.

Слободян пояснив, що інформацію про можливу підготовку замовного вбивства прикордонники отримали кілька місяців тому. Тоді ГПУ одразу відкрила кримінальні провадження за ст. 14 ("Готування до злочину"), ст. 28 ("Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією") та ст. 115 ("Умисне вбивство") КК України.

"За вбивство лідера Демократичної партії Молдови зловмисникам обіцяли 200 тисяч доларів із яких 100 тисяч вони завчасно отримали у якості авансу. В ході попередніх слідчих дій було встановлено, що до складу ОЗГ входить більше 10 осіб, які протягом 2015-2016 років скоїли ряд тяжких злочинів в м. Києві та Київській області, серед яких вбивство, викрадення людини та розбої", - розповів Слободян.

Таким чином спостереження за діями виконавців замовного вбивства велися в режимі підвищеної таємності. Коли група злочинців прослідувала на територію Молдови задля реалізації задуманого, правоохоронці по обидва боки кордону розпочали діяти.

6 квітня група зловмисників отримала для реалізації задуманого зброю, інше обладнання та автомобіль БМВ для втечі. Впродовж 7 квітня на території Молдови, відразу після передачі грошей було затримано замовника, 2-х організаторів і пособників вбивства, а також вилучено зброю (4 гранатомети РПГ-26, 2 пістолети CZ-75 з глушниками і набоями) і засоби зв’язку.

Одночасно на території України затримано лідера даного злочинного угрупування, проведено обшуки у 8-ми членів банди та їхні допити (вилучено речові докази підготовки вбивства, зброя, боєприпаси, знаряддя для скоєння злочинів).

"Про масштаби операції свідчить хоча б той факт, що до безпосереднього проведення заходів у м. Києві та Київській області лише з боку Держприкордонслужби та НП України залучалося 70 співробітників", - підсумував Слободян.

Наразі у цій справі досі тривають слідчі дії.

Схожі новини