Передплата 2024 «Добра кухня»

Сова маленька, а користь приносить велику…

Сичі в гаю перекликались… Ці поетичні рядки Великого Кобзаря можуть повторювати нині працівники Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника (РЕБЗ). На піддослідні території, які 1986 року вразив безконтрольний атом, після довгої паузи повертається життя, відновлюється природа. У тому числі - такі мініатюрні її екземпляри, як сичики, найменші із сов в Україні

Сичик – птаха харизматична, магічна. Є частка правди в афоризмі: надувся як сич... Фото зі сайту Чорнобильського РЕБЗ
Сичик – птаха харизматична, магічна. Є частка правди в афоризмі: надувся як сич... Фото зі сайту Чорнобильського РЕБЗ

Сичик важить не більше 80 грамів, завбільшки він 17 см. Маленький, а от користь приносить чи­малу — знищує гризунів, яких у Чорнобильській зоні розвелося чимало. На заповідній терито­рії виявили 39 місць гніздування цього мініатюр­ного, занесеного у Червону книгу України, птаха. Він перебуває під охороною, бо популяція його не така вже й велика: на Київщині їх від сили 60 пар, а загалом в Україні - 350 пар.

На заході України сичики водяться у Карпатах, на території Розточчя.

Живуть ці мініатюрні птахи у дуплах старих дерев, що їх видовбали дятли. Дуже люблять ці свої домівки — вигнати їх звідти не вдаєть­ся, навіть якщо сильно гримати по дереву соки­рою. Сичики утеплюють свої оселі пір'ям, мо­хом — вони слугують ще й м’якою підстилкою для того, щоб у комфорті виплекати пташенят.

До слова, сичики — дуже охайні птахи. Як тіль­ки з’являється їхнє потомство, відразу прибира­ють дупло від всякого непотребу. «Сангігієна» по­трібна для виховання здорових нащадків.

Схожі новини