Передплата 2024 «Добра кухня»

У військовому шпиталі «прописалася» картина Данила Ноздрі

Назва її - «Важкий шлях до Перемоги. Бахмут»

Картина Данила Ноздрі дуже сподобалася. Фото з родинного альбому Тетяни Морачевської
Картина Данила Ноздрі дуже сподобалася. Фото з родинного альбому Тетяни Морачевської

Про творчість київського художника-підлітка Данила Ноздрі «ВЗ» писав не раз. У лютому цього року у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова Вежа», тоді ще 13-річний митець, представив VI епізод своєї 5-ї персональної виставки «Кольори свободи», яка мандрувала всією Україною. На виставці у місті Лева Данило Ноздря, окрім інших полотен, представив і свою першу роботу, яку намалював у 9-річному віці, — «Кольори моєї України».

Данило Ноздря — учень 7 класу однієї з київських шкіл. Попри славу, яка впала на нього, він дуже сором’язливий. Прізвище юного художника вписане у Книгу рекордів України — як наймолодшого живописця, який у свої 13 років відкрив уже 5 персональну виставку.

У квітні 2023-го одну з картин Данила «Підводне місто вночі» було продано з аукціону у Києві. Виручені кошти родина хлопчика з його ініціативи вирішила віддати на підтримку багатодітної сім'ї Семиног з Київщини. Рік тому будинок сімʼї було знищено рашистським снарядом, а на подвірʼї залишились рештки розбитого ворожого танку.

І ось тепер бабуся Данила, письменниця Тетяна Морачевська, розповіла журналістці «ВЗ» новину, що відбулася 17 листопада.

Цього дня у Києві 14-річний Данило Ноздря влаштував персональну експрес-виставку для українських воїнів, які проходять лікування після поранень. Юний художник подарував власну картину «Важкий шлях до Перемоги. Бахмут» і свій каталог «Альбом живописних робіт» музею військового шпиталю.

Подія відбулась напередодні свята — Дня сержанта Збройних Сил України. Це свято відзначають офіційно, згідно з Указом президента України, «вшановуючи відданість, відповідальність та професіоналізм сержантів і старшин ЗСУ, їх мужність та героїзм у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, з метою примноження військових традицій сержантського і старшинського складу».

Подароване полотно «Бахмут» є авторською варіацією Данилової роботи, яку хлопець подарував генералу Валерію Залужному. Навзаєм тоді Головнокомандувач ЗСУ презентував талановитому юнаку прапор України зі своїм автографом.

Ось такий подарунок від Валерія Залужного отримав Данило.
Ось такий подарунок від Валерія Залужного отримав Данило.

До речі, створити картину «Бахмут» Данила Ноздрю надихнула пісня Тараса Тополі «Фортеця Бахмут». І тепер у Данила вже є цикл полотен під назвою «Важкий шлях до Перемоги», до якого увійшли: «Київ», «Харків», «Херсон», «Маріуполь», «Одеса», «Миколаїв», «Дніпро». А зовсім недавно Данило завершив ще одну роботу з цієї серії - «Авдіївка.

Схожі новини