Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Полон — це пекло, з якого повертаються не всі»

Благодійний фонд «Із янголом на плечі» провів зустріч із жінками, які повернулися з російського полону

Жінки, які повернулися з пекла, розповідали, що їм довелося пережити. Фото автора
Жінки, які повернулися з пекла, розповідали, що їм довелося пережити. Фото автора

Іноді дивуюся: звідки у благодійників стільки добра у серці і щирості, невтомності у допомозі потребуючим. Хтось збирає на дрони, інші - на турнікети чи автомобілі. Бо, як сказала голова правління Благодійного фонду «Із янголом на плечі» Ірина Плахтій, «зараз вже важко донатити, але копійка до копійки…». Тож цими вихідними благодійники у готельному комплексі «Дністер» і організували аукціон, на якому можна було купити, до прикладу, картину чи вишиванку, які офірували митці і меценати для реабілітації жінок, котрі повернулися з російського полону.

Ірина Плахтій каже, що цей вечір було організовано заради жінок, які вижили у полоні.
Ірина Плахтій каже, що цей вечір було організовано заради жінок, які вижили у полоні.

Коли підходила до «Дністра», мою увагу привернула жінка у вишиванці, яка з кимось розмовляла по телефону. Я почула лише уривок цієї розмови: «Я тут в раю! Навіть не уявляла, що так може бути. Але мушу з того раю повернутися додому. Вірю, що скоро повернеться чоловік з полону. Як то буде, коли я його не зустріну…». Це була одна з жінок, які проходять реабілітацію у відпочинковому комплексі «Ту Стань», і яких запросили на благодійний вечір керівники Благодійного фонду «Із янголом на плечі».

У залі, де проходив захід, розкладені лоти — футболка збірної України з футболу з підписами усіх гравців від капітана команди Олександра Зінченка (стартова ціна — 20 000 гривень), співаники — комплект із двох книг з автографом української співачки Оксани Мухи (1000 грн), картина «Тарас Шевченко» від Віктора Проданчука та Василя Здреника (3000 грн) та багато інших, що брали участь у так званому «тихому» аукціоні. Була приємно подивована, що серед картин і робота «високозамківки» Оксани Тарнавської «Натюрморт з ананасом» (10 000 грн).

"Високозамківка" Оксана Тарнавська та її робота.
"Високозамківка" Оксана Тарнавська та її робота.

А на відкритих торгах продавали коралі, що «знімалися» в українському фільмі «Довбуш». Їх купили за 11 тисяч гривень. Один пан купив для мами вишиванку за 10 000 тисяч, а картину відомої художниці Галини Отчич «забрали» за 29 тисяч гривень!

Мабуть, у залі не було людини, яка б не плакала, коли жінки, які повернулися з російського полону і зараз проходять реабілітацію у Східниці, розповідали про те пекло, яке їм довелося пережити. Бо, як сказала одна з жінок, «Полон — це пекло, з якого повертаються не всі». А їм дуже пощастило, бо вони повернулися!

Мар"яну обміняли за чотири дні до пологів. Її донечка народилася вільною.
Мар"яну обміняли за чотири дні до пологів. Її донечка народилася вільною.

Мар’яна, яка усю вагітність пробула у російському полоні, розповіла, що її обміняли за чотири дні перед пологами. Її донечка народилася вільною! А підтримували майбутню маму усі полонені жінки — вони витягували зі своїх тарілок картоплю і мікроскопічні шматочки м’яса, і віддавали Мар’яні. «Їж, я тобі сказала, бо у тобі живе дитина!». «Мені так було незручно, бо нам давали дуже мало тої їжі, а вони ще й ділилися зі мною», — плаче жінка.

Ольга Шаповалова, яка народилася у Маріуполі, медик, надавала допомогу таким самим полоненим, як і вона. Олена Зубова називає визволення з полону своїм другим днем народження. Люба Качор, яка у цьому благодійному фонді відповідає за реабілітацію жінок, запитала у Людмили Яковенко, як їй вдалося пережили 11 місяців пекла? «До того моменту, коли я була у Маріуполі, була під обстрілами, — каже пані Людмила. — Так, було страшно, але я не вважала тоді це пеклом, бо зі мною були мої люди, побратими. А коли потрапила у полон, зрозуміла, що таке пекло. Але я завжди вірила, що вдома на мене чекає моя дитина і вся родина, про яку 11 місяців я нічого не знала…».

Наталія Піялова, попри те, що їй довелося пережити, вміє жартувати. «Усі повненькі мріють схуднути. Можливо, колись і я про таке мріяла. Але у полоні схудла на 13 кілограмів. Не потрібно нікому такої дієти. Треба їсти все, що хочеться. Ми візуально пекли торти, робили ковбаси, салати, вітали одне одного з днем народження і навіть уявно пили шампанське… Те, чим нас годували у полоні, їсти було неможливо. Найсмачнішою їжею у полоні був хліб…».

Наталія Піялова жартує, що після полону, у якому схудла на 13 кг, знову набрала вагу. Але тепер не вважає її зайвою.
Наталія Піялова жартує, що після полону, у якому схудла на 13 кг, знову набрала вагу. Але тепер не вважає її зайвою.

Подружжя Карина і Сергій разом потрапили у полон в Оленівці. Чоловіка страшенно били на очах в дружини. «Коли ти бачиш, як б’ють кохану людину, пережити це набагато важче», — плаче Карина.

Карина зі Сергієм. "Найстрашніше, коли на твоїх очах б"ють кохану людину", - сказала Карина.
Карина зі Сергієм. "Найстрашніше, коли на твоїх очах б"ють кохану людину", - сказала Карина.

Але що б то був за вечір, якби не «підсолджували» його артисти? Тріо бандуристок «Калинове намисто», співаки Ірина Доля, Ольга Швед, Вадос Манчестерський, Наталка Карпа — дарували патріотичні та ліричні українські пісні. Вів вечір волонтер Богдан Михайлишин.

Допомагати нужденним не просто. А з чого усе почалося? Про це я запитала у голови правління Благодійного фонду «Із янголом на плечі» Ірини Плахтій.

— Треба було допомогти одному маленькому хлопчику, якому потрібна була трансплантація кісткового мозку від неродинного донора, — каже пані Ірина. — 9 років тому в Україні не робили таких складних операцій. Треба було зібрати 185 тисяч доларів. І ми, волонтерська група, взялися допомогти родині. Нас тоді було лише семеро однодумців. Нам вдалося зібрати ці кошти, і дитина поїхала за кордон. Потім до нас зверталися інші батьки з проханням врятувати їхніх дітей. І ми збирали кошти саме на трансплантацію кісткового мозку дітям, які мають онкологію. Було складно, бо кошти треба збирати негайно — до місяця часу, поки дитина перебуває у ремісії. І ми робили усе можливе, аби рятувати дітям життя.

— Тобто команда з кожним роком збільшувалася?

— Звісно! Ми почали розширювати діяльність у різних напрямах. От тоді й вирішили створили Благодійний фонд «Із янголом на плечі», а це було шість років тому, бо тут ми вже мали можливість мати рахунки, працювати з міжнародними фондами, працювати прозоро. Наше кредо — прозорість, чесність, довіра від людей. Вважаю це і є нашим успіхом.

— Ваша команда на сьогодні - це скільки осіб?

 — У нас є близько сотні волонтерів з Львівщини, Київщини, а також волонтери, які живуть за кордоном. Маємо мережу волонтерів, коли можемо «гукнути», щоб зібрати на щось конкретне у короткий термін. Завдяки благодійним партнерам маємо склад, куди завозять гуманітарну допомогу, а вже звідти відвантажуємо за листами і проханням потребуючих.

— А коли почалося повномасштабне вторгнення, роботи вам додалося в рази більше…

— Так, у нас не було такого напряму, як допомога полоненим, але до мене звернулася одна жінка з Чернігівської області. Вона розповіла про родину, яка повернулася з полону. Жінка була вагітна, а рашисти знищили її вагітність. Цю трагедію бачила 7-річна дитина, як знущалися над мамою виродки. Дитинка стояла на колінах і благала, щоб орки не вбивали маму… Цю сім'ю треба було оздоровити. Ми звернулися до засновниці оздоровчого центру готелю «Ту Стань» Мар’яни Піляк, і вона відразу дала згоду прийняти цю родину — маму, тата і хлопчика.

— І після цього випадку ви у фонді створили новий напрям?

— Так. Цей напрям отримав назву «Ми — вільні». Коли ми його створювали, зрозуміли, що мало допомоги надається жінкам, які повернулися з полону. Бо більше уваги усі приділяють чоловікам. Тож волонтерка нашого фонду Любов Качор займається саме жінками, які повернулися з полону. Вона слухає кожну історію, домовляється з оздоровчим центром, повністю координує цей напрям. На сьогодні ми оздоровили 59 жінок, які повернулися з Маріуполя. А загалом їх повернулося 108. Ми поставили собі мету оздоровити усіх жінок, які пережили пекло, а також їхніх діток. Маємо на меті оздоровлювати і чоловіків, які повернулися з рашистського полону…

Схожі новини