Передплата 2024 «Добрий господар»

Легендарний Мессі уподобав собі «білих чапель»

Ці птахи у спорті символізують удачу

Футболістів, які захищають кольори “Інтера” з Маямі, ще називають “чаплями”.
Футболістів, які захищають кольори “Інтера” з Маямі, ще називають “чаплями”.

Представники фауни часто ставали священними амулетами для людей. Є ними вони і для сучасників. У тому числі - у сфері спорту.

Сила, швидкість, витривалість, кмітливість — ці та багато інших рис тварин перейняли ми з вами, homo sapiens. А коли кому їх бракує, намагається заручитися покровительством осо­бин, які щедро наділені цими властивостями від природи.

Зображення представників тваринного світу стали емблемами відомих команд. Леви, бізони, вовки, олені, мавпи, орли, бджоли, білки та інша звірина перекочувала на логотипи. І закріпила за атлетами відповідних клубів особливості їхнього характеру: сильні, невідступні, безстрашні, стрім­кі, хитрі, винахідливі, горді, роботящі, вправні…

Зображення одного з видів братів наших мен­ших — граціозних чапель — носить нині на грудях і найкращий футболіст планети, аргентинець Лі­онель Мессі, який тепер грає у США. Спочатку фани не могли зрозуміти, що за пташки намальо­вані на логотипі клубу «Інтер» (Маямі). Думали, що то журавлі, лелеки, рожевий фламінго. Лише під час презентації їм пояснили: чаплі!

«Велика біла чапля, якщо говорити про міфо­логію, є символом влади, захисту та терпіння», — цитує пресреліз клубу Бі-бі-сі. Тобто у команді, Мессі (і українця Сергія Кривцова), яку заснував не менш легендарний Девід Бекгем, дали зрозу­міти, що їхнє дитя претендує на провідні ролі в американському чемпіонаті - і для цього готове вести наполегливу боротьбу.

Своєю чергою, працівники місцевого зоопар­ку так пояснювали роль цих пернатих у житті Пів­денної Флориди, регіону, який обрав для життя і роботи Ліонель. «Велика біла чапля живе тут, у Маямі, і замість того, щоб мігрувати з Маямі, залишається тут. Вона представляє всі культу­ри, усіх людей, які приїхали з усього світу і вва­жають Маямі своїм домом. А потім спостеріга­єш, як вона полює. Коли вона бачить можливість, то робить найшвидший удар майже з усіх птахів, яких ви коли-небудь бачили. Це як гримуча змія з пір'ям».

Символізмом наділено навіть схрещені ноги двох білих чапель на футбольній емблемі. У та­кій позі вони утворюють букву М, даючи знати, що йдеться про Маямі.

З приходом Мессі «Інтер» з Південної Флори­ди уже здобуває перші титули. Не остання роль у цьому вдало підібраних символів — білих граціоз­них птахів.

Схожі новини