Передплата 2024 «Добрий господар»

Молоду картоплю краще варити зі шкіркою

Допоможе від хворого серця, проблем зі шлунком і зайвої ваги

Мабуть, найпопулярніша страва з молодої картоплі — варені бульби, присмачені вершковим маслом, посіченим кропом і вичавленим молодим часником. Просто, смачно і корисно!

Молода картопля — про­дукт здорового харчу­вання. У ній менше крох­малю, ніж у старій, а значить, і калорійність її значно нижча. Багато корисних для травлення органічних кислот і клітковини, вітамінів і мінералів. А також, як і в усіх овочах, у молодій карто­плі є потужні антиоксиданти, які продовжують молодість, зни­жують ризик онкозахворювань, зміцнюють судини.

У молодих бульбах багато калію, магнію і вітаміну C. Ка­лій, зокрема, корисний для сер­ця. В одній картоплині серед­нього розміру більше калію, ніж у банані, і це 20% добової нор­ми цього важливого мікроеле­мента. Калій також допомагає вивести зайву рідину з організ­му, що актуально за схильності до набряків, підвищеного тиску і проблем з серцево-судинною системою.

Магній з молодої картоплі корисний для кісток, нормалі­зує тиск, регулює рівень цукру у крові, дає приплив енергії, лі­кує від мігрені, заспокоює. Крім того, полегшує дихання хворим на астму, зміцнює зубну емаль, запобігає відкладенню кальцію, каменів у жовчному міхурі і нир­ках.

Сто грамів картоплі забезпе­чують майже половину денної норми вітаміну С, необхідного для нормальної роботи нерво­вої і ендокринної систем, засво­єння заліза, тонусу судин. Також вітамін С необхідний для синте­зу колагену, саме тому його на­зивають вітаміном молодості. Це також захист імунної систе­ми, профілактика інсульту, ін­фаркту, діабету. А ще вітамін С заряджає енергією і бадьоріс­тю.

Калорійність молодих бульб до 30% нижча, тож можна не лише насититися вітамінами, а й схуднути.

Найкращий спосіб приготу­вання молодої картоплі — ва­ріння зі шкіркою на помірно­му вогні, із закритою кришкою, у невеликій кількості води, не більше половини від об’єму бульб. Класти її треба у киплячу воду — це збереже вітамін С.

Найкраще поєднувати кар­топлю зі свіжими салатами, ве­ликою кількістю зелені. А ось із м’ясом, яйцями, томатами, ри­бою, птицею і кисломолочними продуктами вона погано засво­юється і довго перетравлюється.

Молода картопля із заправкою з бринзи

600−800 г молодої картоплі, 200 г бринзи (або іншого молодого сиру), 200 г сметани 25−30%, 50 г кропу, 30 г зеленої цибулі, 3 ст. ложки вершкового масла, сіль, мелений чорний перець.

Картоплю вимити щіткою, покласти у каструлю з кипля­чою водою до половини об’єму. Посолити, на сильному вог­ні довести до кипіння, накри­ти кришкою, зменшити вогонь до середнього, варити 25−30 хв. Кріп і цибулю дрібно посікти, змішати зі сметаною і бринзою, поперчити, перемішати (можна подрібнити блендером). З го­тової картоплі злити воду, зно­ву поставити на вогонь на 20- 30 с, щоб вийшла зайва рідина. Покласти у каструлю масло, на­крити кришкою, добре потрясти каструлю, щоб картопля зміша­лася з маслом. Подавати із за­правкою з бринзи.

Молода картопля, запечена «у сорочці»

800 г великої молодої картоплі, 0,5 склянки борошна, 100 г вершкового масла, 1 середній пучок кропу, 2 зубчики часнику, сіль.

Розігріти духовку до 180 °C. Вимити картоплю щіткою, мо­крою обваляти у борошні, при­правленому сіллю, щоб кожна картоплина була вкрита тонким шаром борошна. Викласти кар­топлю в борошні на деко і запі­кати в духовці 50−60 хв. Змішати м’яке вершкове масло з сіллю, вичавленим часником і посіче­ним кропом. Готові картопли­ни розрізати навпіл, подавати з кропово-часниковим маслом.

Молода картопля з м’ятою і оливками

600−800 г молодої картоплі, 1 невеликий пучок м’яти, 1 банка грецьких оливок з кіс­точкою, 1 маленький лимон, 2−4 зубчики часнику, 4 ст. ложки оливкової олії, сіль, чорний мелений перець.

Картоплю вимити щіткою, покласти у велику каструлю з киплячою водою. Посоли­ти, довести до кипіння, закри­ти кришкою, варити на серед­ньому вогні 25−30 хв. Розчавити оливки площиною леза ножа, вийняти кісточки. Зняти листоч­ки м’яти з гілочок (гілочки мож­на додати до картоплі). Скласти листя купкою, згорнути у тру­бочку, тонко нарізати. З лимона дрібною терткою зняти цедру, вичавити сік. Змішати вичавле­ний часник, цедру, сік, оливкову олію і м’яту. З готової картоплі злити воду, знову поставити ка­струлю на вогонь на 20−30 с. По­лити олією з прянощами, дода­ти оливки і перемішати. Відразу ж подавати.

Схожі новини