Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому така дорога бульба?

На ринку за кілограм правлять аж 25 гривень

Фото автора
Фото автора

Напередодні весни традиційно дорожчають овочі «борщового набору». Наразі подорожчала картопля, яка зараз коштує на ринках і в супермаркетах 23−25 гривень за кілограм. Навесні прогнозують картоплю по 30−35 гривень за кіло… Подорожчання картоплі стартувало від початку цього року, коли вона коштувала на 11% більше, ніж наприкінці 2023-го. Чому подорожчала саме бульба і чого очікувати далі?

Одна з причин — загальне скорочення пропозиції якісної картоплі у місцевих гос­подарствах. Фермери пов’язують це з не­сприятливими погодними умовами у період зби­рання, мовляв, заважали тривалі дощі… Також чимало українських виробників, які не мають по­тужностей для тривалого зберігання картоплі, завершили її продажі ще у першій половині то­рішньої осені.

«Через війну та збої у логістиці, складні погод­ні умови й ситуацію на ринку ціни на картоплю можуть зрости до європейського рівня — близь­ко 35 гривень за кілограм, — прогнозує аграрний експерт Микола Пономаренко. — Торік погода була хорошою для врожаю картоплі. Але восени були дощі, потім спека. У картоплі, викопаній за таких умов, під час зберігання швидко поширю­валися хвороби. Інші фермери, які відклали ко­пання на пізніший час, втратили частину врожаю через перші заморозки на Чернігівщині та в ін­ших північних районах України. Фермери зіткну­лися із подорожчанням насіннєвого матеріалу. Так, у Нідерландах, Німеччині та Франції ціна на насіння картоплі зросла на чверть».

Продавці львівського Привокзального ринку нарікають, що попит на бульбу помітно знизився. За кіло просять 25 гривень (велика та суха буль­ба), гіршої якості - 22−23 грн. «Іноді спускаємо ціну картоплі, бо майже ніхто не купує, кажуть, дуже дорого», — скаржиться продавчиня продук­тового ринку Анастасія.

Інші овочі для борщу не настільки спустошу­ють гаманець. Цибуля, яка два роки тому кошту­вала 50−60 гривень, тепер по 20−22 грн. Буряк — 20 гривень (у супермаркетах можна знайти на 5 гривень дешевше), капуста — 15 грн, морква — 20, часник — 160 гривень за кіло.

А от заморські овочі зараз майже на вагу золо­та. Це імпорт з Іспанії, Італії та Туреччини. Броко­лі на ринку — 150 гривень, цвітна капуста — 130−140. Але в супермаркетах ще дорожче — броколі й цвітна капустка коштують майже 200 гривень за кіло… Вартість кабачків на ринку — 130 гривень, баклажанів — 140 грн. Помідори «Малинівка» — 170 гривень за кілограм, огірки — від 130 до 170. Чер­воний болгарський перець — 140−150 гривень за кілограм.

Цитрусові не подорожчали й стабільно кошту­ють у діапазоні 60−90 гривень, лише гранати — 130 гривень за кілограм. Авокадо — 50−60 гривень за штуку. Усе стабільно і зі свіжим м’ясом: свиняча вирізка — 190 гривень, теляча — 380−420 за кіло.

У м’ясному павільйоні Привокзального ринку, серед сала, телятини та субпродуктів, продають також «елітні» сорти риби (свіжий товар на льодо­вій «подушці»). Філе тунця — 980 гривень за кіло, лосось — 750, дорадо — 400, сібас — 350, білий амур — 200, філе судака — 590. Не порозкошуєш…

Схожі новини