Передплата 2024 ВЗ

«Якщо у вас є факти злочину, приходите у прокуратуру. Мікрофон. Усе фіксуємо під запис...»

Новопризначений прокурор Львівської області Ірина Діденко під час зустрічі з активістами продемонструвала відкритість.

Минулого тижня стало відомо, що прокуратуру Львівщини очолила 33-річна Ірина Діденко. Представлення відбулось у закритому режимі. Громадськість і журналісти висловили своє обурення тим, що їх на цей захід не запросили. А вже через кілька днів стало відомо, що прокуратура запрошує на зустріч з Іриною Діденко представників громадських об’єднань та журналістів, які протидіють корупції та здійснюють громадський контроль. Побувала на цій зустрічі і журналіст «ВЗ».

Одразу звернула увагу на те, що у залі зібралася чимала кількість громадських активістів. Причому це були нові обличчя, а не ті так звані активісти, які час від часу влаштовують у Львові різні провокації…

Ірина Діденко продемонструвала бажання разом з активістами викривати злочини, які мають для області суспільне значення. Під час вступного слова сказала таке: «Якщо у вас є факти злочину, приходите у прокуратуру. Мікрофон. Усе фіксуємо під запис». Також
новопризначена керівниця прокуратури закликала активістів передати їй їхні матеріали, які вона обов’язково розгляне.
До мікрофона вишикувалася черга громадських активістів. Слово взяла активістка з Дрогобича. «Нам цікаво почути, якою є ваша стратегія? Що будете робити із заступниками? Щодо них потрібно відкривати кримінальні провадження. Садити їх! За те, що „дахують“ ліс, гравій», — обурювалася жінка.

Пані Ірина відреагувала так: «У мене багато питань до працівників прокуратури області. У тому числі до керівного складу. Є два типи працівників прокуратури. Є ті, що добами працюють. А як результат — отримують лише зарплату. А є інші прокурори… І той результат, який мав би бути для держави, отримує лише керівництво».

«Щодо прокурорів, — вела далі Ірина Діденко. — Прізвище і обґрунтування, чому ви вважаєте, що ця людина не повинна бути в органах прокуратури. Я передам цю інформацію кадровій комісії, і вони будуть робити висновки. Вимога суспільства щодо реформи органів прокуратури — велика».

Уже наступного дня після зустрічі стало відомо, що наказом генпрокурора з посади звільнено заступника прокурора Львівщини Андрія Голомшу. У кулуарах зустрічі я чула розмови про те, що Ірина Діденко не бере участі у сумнівних кримінальних схемах. Працює виключно згідно з чинним законодавством

Сама Ірина Діденко під час зустрічі повторила кілька разів, що «не знає у Львівській області нікого з прокурорів» (Ірина Діденко родом із Вінниччини). Тим самим дала зрозуміти, що не пов’язана з жодними кланами.

«Зараз працювати важко. Прокурори невмотивовані. Не знають, що чекати завтра. Бо процес переатестації запущений, — розповіла Ірина Діденко. — Якщо їм вдасться пройти перші 3−4 етапи, то чи вдасться пройти співбесіду за участі громадськості? Чим прізвище „токсичніше“, тим більше буде запитань». Зустріч тривала понад дві години.

Пані Ірина уважно слухала кожного, нотувала все у блокнот. Чимало запитань від активістів було щодо роботи правоохоронних органів, а також щодо незаконного будівництва у Львові…

Піднімалося питання щодо реформування лікарні ОХМАТДИТ, а також щодо розслідування справ, які стосуються лікарської недбалості. Матеріали усіх цих справ активісти передали головному прокурору Львівщини. Були й особисті питання, які стосувалися конкретних кримінальних справ, проте пані Діденко зауважила, що такі запитання можна буде ставити на окремих зустрічах.

Схожі новини