Передплата 2024 «Добрий господар»

Не розкладайте цибулю по кімнаті – не подіє!

Лікар-педіатр закликає батьків не вірити у байки про ефективне лікування народними методами та розрекламованими аптечними препаратами. Найкращі засоби боротьби з застудою – теплий чай, теплий душ і… свіже повітря.

З приходом осені почастішали ви­падки застудних захворювань, осо­бливо серед дітей. На жаль, ча­рівної пігулки, аби дитина перестала шморгати носом, кашляти і скаржитися на біль та дряпання у горлі, ще не вина­йшли. Тому діти хворіли, хворіють і будуть хворіти — допоки у них не сформується імунітет. Завдання батьків — знайти пра­вильний підхід до лікування своїх нащад­ків, а не «шпигувати» дітей тоннами ліків і проводити на них експерименти у вигля­ді лікування банками, гірчичниками і тва­ринними жирами.

Чи можна зробити так, аби дитина хворіла рідше? Чим не бажано лікувати застуду? Як пришвидшити процес оду­жання? На ці та інші запитання «ВЗ» від­повіла лікар-педіатр із Києва Марія Сінкевич.

— Як відрізнити грип від ГРВЗ?

— У грипу та ГРВЗ є спільні симпто­ми. Це — підвищення температури тіла, нежить і ломота у тілі. Однак походжен­ня обох хвороб різне, викликають їх різ­ні збудники.

Грип — це вірусне захворювання, яке супроводжується високою температу­рою, інтоксикацією, загальною слабкіс­тю і потребує призначення специфічного противірусного препарату (озельтамі­вір). Запобігти грипу можна за допомо­гою щеплення.

Нежить, кашель, дряпання у горлі, охриплість голосу, загальне нездужання — все це вказує на гостру респіраторну вірусну інфекцію (ГРВІ). Лікування у тако­му випадку — симптоматичне. У випадку нежитю необхідно промивати ніс сольо­вим розчином, дихати чистим, прохолод­ним, зволоженим повітрям. Якщо є ка­шель, треба багато пити (теплої рідини).

— А чого не варто застосовувати при ГРВІ?

— Ні — сокам з моркви, часнику, буря­ка чи інших овочів, олії, соку з кімнатних рослин (алое, каланхое) у ніс! Так ви тіль­ки сильніше подразните слизову оболон­ку і можете навіть спричинити опік.

Ні — вірусблокаторам, противірусним браслетам, намисту з часнику, розкла­деній по кімнаті цибулі. Не працює, нее­фективно.

Ні — інтерферонам у ніс, попу та інші отвори у тілі! Лаферобіони, назоферони, віферони та інші -ферони — засоби без доведеної ефективності. У кращому ви­падку не діють, у гіршому — шкодять.

Ні — судинозвужувальним краплям у ніс. Їх легко передозувати, що може ви­кликати порушення роботи серця. Також вони можуть спровокувати бронхоспазм у дітей.

Ні — спреям у горло дітям віком до 4-х років! Дитина ще не вміє рефлекторно затримувати дихання, а отже, існує ри­зик спазму голосових зв’язок і бронхоспазму.

Ні — протиалергійним препаратам «для зменшення набряку у носі, вухах», «для покращення», «бо так завжди ра­дить моїй подрузі інший лікар». Може, це й дивно прозвучить для багатьох читачів (усміхається), але протиалергійні препа­рати можна приймати лише за наявності алергічної реакції.

Ні — антибіотикам у попу! Навіть якщо висока температура тіла, навіть якщо вона погано збивається і тримається вже 5−7 днів. Антибіотики не володіють жарознижувальним ефектом! Якщо при­єдналась бактеріальна інфекція (що бу­ває не раніше 7−10 дня і визначити це може тільки лікар), то є достатньо пре­паратів, які можна давати перорально, тобто через рот.

Ні — обтиранням з оцтом, горілкою, холодною водою та іншими харчови­ми рідинами. Ефекту не більше, ніж від звичайного обтирання теплою водою, а ризик токсичного ефекту з наступним потраплянням у відділення реанімації — чималий.

Ні — обмеженню у купанні і гігієнічному душу. Під час хвороби продукти інтокси­кації виділяються, у тому числі, й шкірою. Шкіра має бути чистою — від душу гірше не буде.

Ні — обмеженню у прогулянках. За­шкодити свіжим повітрям неможливо.

Ні — сиропам від кашлю у дітей. Біль­шість дітей із кашлем не потребує жодних сиропів (лише активного наводнення), оскільки таке лікування відтерміновує одужання і провокує появу ускладнень у вигляді бронхітів та пневмоній. Дитині й без того важко викашляти все мокротин­ня.

Ні — інгаляціям з боржомі, декасаном, АКК. Інгаляції може призначати тільки лі­кар, тільки у випадку стенозуючого ла­ринготрахеїту, обструктивного бронхіту чи пневмонії і тільки спеціальними пре­паратами.

Ні — гірчичникам, банкам, випарюван­ням ніг у гарячій воді, змащуванню тіла жиром борсука, кози (бідні тварини!), змащуванням грудей, спинки, ніжок ма­зючками з ефірними оліями. Це більше схоже на середньовічні тортури, ніж на лікування у ХХІ столітті. Ефірні олії мо­жуть спричиняти бронхоспазми у дітей (що досить часто спостерігають у своїй практиці лікарі).

Ні — антисептикам у роті при «черво­ному горлі». Щоразу з’являються нові дослідження, які доводять їх неефек­тивність та недоцільність застосуван­ня у дітей. Є лише декілька діючих ре­човин, які мають певну доказову базу. Набагато ефективніше — вживати ба­гато теплої рідини, яка зволожить сли­зову і не дасть активно розмножувати­ся вірусу.

— Як допомогти малюкові швидше одужати?

— Щоб дитина легше переносила рес­піраторне захворювання, варто дотри­муватися простих правил:

— не перевантажувати дитину їжею і зайвими ліками;

— забезпечити достатнє пиття, прогу­лянки, регулярне прибирання у домі;

— вакцинувати від гемофільної інфек­ції і пневмококу (найчастіші причини бак­теріальних ускладнень);

— знайти педіатра, який підтримає у намірах зберегти здоров’я дитини без зайвих медикаментозних втручань.

— А можна зробити так, щоб дитина хворіла менше?

— Діти молодшого віку часто хворі­ють на застудні захворювання, особливо, якщо відвідують дитячі колективи або у сім’ї є старша дитина. Це пов’язано з осо­бливістю формування імунітету. Єдиним способом захистити малюка від ГРВЗ є:

— уникати контактів (людних місць, особливо дитячих ігрових кімнат, розва­жальних центрів тощо);

— дотримуватися правил особистої гі­гієни (часто мити руки з милом);

— зволожувати носові ходи;

— забезпечити прохолодне, зволоже­не, чисте повітря у домі;

— систематично прибирати у помеш­канні (витирати пил, мити підлогу, прові­трювати кімнати);

— подбати, аби дитина раціонально харчувалася, вживала достатню кількість вітамінів і мікроелементів;

— стежити, щоб дитина вчасно попо­внювала запаси рідини в організмі.

Важливо: якщо дитина легко перено­сить захворювання і вони не дають усклад­нень (зокрема бактеріальних), то часті за­хворювання не є проблемою для імунітету.

Схожі новини