Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Львівщині захворюваність на ГРВІ перевищила епідемпоріг більш як на 9%

Медики б’ють на сполох — в Україні зростає захворюваність на грип. За словами фахівців, хвороба вражає верхні дихальні шляхи, легені, серцевий м’яз та кровоносні судини і може призвести до таких ускладнень, як пневмонія, тромбоз, запалення спинного та головного мозку, а також запалення серцевого м’яза (міокардит)

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

У 14 регіонах України циркулюють ві­руси грипу, А та В. Серед усіх зареє­строваних випадків гострих респіра­торно-вірусних захворювань переважає COVID-19.

Протягом епідсезону, який розпочався у жовтні, в середньому від тижня до тижня медики реєструють від 130 до 150 тисяч но­вих випадків захворювання.

За перший тиждень січня на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіли 121 172 особи, із них 59 469 — діти. До лікарень госпіталізовано 4 744 особи, з них 2 472 — діти.

Нових випадків COVID-19 з 1.01 по 7.01 зареєстровано 5 253. 1 375 пацієнтів по­требували спеціальної медичної допомоги у лікарні, з яких 273 — діти.

Зареєстровано 53 летальні ви­падки, серед яких — одна дитина віком до року.

Про те, яка зараз епідситуація з ГРВІ, грипом та COVID-19 на Львівщині, розповіли нещодавно у Львівській ОВА.

Як повідомила генеральна директорка Львівського облас­ного центру контролю та про­філактики хвороб МОЗ Украї­ни Наталія Іванченко, у перший тиждень 2024 року по медичну до­помогу звернулися 11 705 жителів Львівщини з ознаками вірусної ін­фекції. З них у 258 діагностували коронавірус.

Рівень епідемічного поши­рення гострих респіраторних ві­русних інфекцій та COVID-19 на Львівщині розцінюють як серед­ній. Підвищена захворюваність спостерігається на території Львівського та Стрийського райо­нів. За результатами досліджень відомо, що зараз одночасно цир­кулюють вірус грипу А, коронаві­рус (різні види штаму омікрон) та риносинцитіальний вірус.

Збільшення захворюваності на ГРВІ є типовим для зимового періоду, однак занепокоєння ви­кликає збільшення числа пацієн­тів з ускладненим перебігом за­хворювань, зокрема серед дітей. Часто це наслідки того, що люди пізно звертаються до лікаря. Са­молікування може лише усклад­нити ситуацію та спричинити важ­кий перебіг хвороби, тому вкрай важливо дотримуватися рутинних правил особистої гігієни та про­стої істини: захворів — сиди вдо­ма.

«Що потрібно зробити, якщо відчуваєте ознаки застуди: най­перше — це залишитися вдома, пити багато рідини та обов’язково сконтактуватися з сімейним ліка­рем. На вулицю, в аптеку, мага­зин виходити лише в масці. Хвора людина повинна носити маску й удома, аби вберегти домашніх. Провітрювання кожні дві години, вологе прибирання, миття рук та використання антисептику, дотримання маскового режи­му — все це може зберегти ваше здоров’я. Звертаємо увагу жите­лів Львівщини на потребу вчасно звертатися по медичну допомогу, не займатися самолікуванням, не нехтувати правилами гігієни, за­лишатися вдома, коли захворіли, і не брати дітей в організовані ко­лективи. Звертаємо увагу лікарів не нехтувати скаргами пацієнтів, бо маємо непрості, навіть смер­тельні випадки у дітей», — зазначи­ла в. о. директора департамен­ту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

Медики застерігають: осо­бливо обережними варто бути вагітним жінкам, дітям до 1 року та людям віком від 65 років, тим, хто має хронічні захворювання, медичним працівникам. Задля здоров’я однокласників не від­пускайте в школу дитину, якщо вона має ознаки застуди.

«Найбільш дієвим способом захиститися від грипу та ковіду є вакцинація. Імунітет сформується через 14 днів після вакцинування. І вакцинуватись варто навіть за­раз, коли хворіють всі навколо, адже загроза захворіти зберіга­ється до квітня-травня», — наголо­сила Наталія Іванченко.

Від початку епідемічного се­зону у Львівській області проти грипу вакцинувалися 15 416 осіб, з них 8 098 — особи з групи ме­дичного та епідемічного ризику. Однією дозою проти коронавіру­су вакцинувались 1 102 787 осіб, другу дозу отримали 1 039 527 осіб, першу бустерну — 211 689, другу бустерну — 25 259 жителів Львівщини.

Особливо важливо отримати бустерну дозу вакцини проти ко­ронавірусу людям, старшим за 60 років, особам з цукровим діа­бетом, ожирінням, хронічними за­хворюваннями дихальної та сер­цево-судинної систем, людям з імунодефіцитом.

Інфекціоністи застерігають від самолікування, яке може збільшити тривалість одужан­ня, загострити супутні хвороби, призвести до госпіталізації та ре­анімаційних заходів, а також до необґрунтованої антибіотикоте­рапії й самостійного застосування медпрепаратів. Не боятися звер­татися по кваліфіковану допомогу на самому початку хвороби також закликає заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін:

«Грип — це висока гарячка, коли є температура 38−39 гра­дусів, резистентна проти темпе­ратурних препаратів, або темпе­ратура знижується на годину-дві і знову підвищується до 38−39. Це виражені ознаки інтоксикації. Пацієнти є млявими, у них інтен­сивний біль голови, блювання, часом людина не може встати з ліжка, є максимально астенізо­ваною. Пізня госпіталізація спри­чиняє тяжкий перебіг хвороби. До нас зазвичай госпіталізують пацієнтів вже на 6 — 10-ій добі перебігу хвороби. Такі пацієнти, як правило, потрапляють до лі­карні з дихальною недостатніс­тю, пневмонією, енцефалітом, мають високий ризик ураження центральної нервової, серцево-судинної систем та загострення хронічних захворювань. Не че­кайте вимушеної госпіталізації та необхідності реанімаційних за­ходів — звертання на 6−10-ту добу хвороби загрожує життю. Будьте обережними та не вживайте не­стероїдні препарати і антибіоти­ки самостійно, без призначення лікаря».

За станом на сьогодні у Львів­ській обласній інфекційній клініч­ній лікарні перебуває 47 дорос­лих, в дитячому відділенні лікарні - 38 пацієнтів. У відділенні інтен­сивної терапії - двоє пацієнтів та один — на ШВЛ. З початку року один випадок був летальним, ди­тину привезли з грипом та тяжкою пневмонією, врятувати її, на жаль, не вдалося.

Висновок. Медики наголо­шують: найефективніший спо­сіб захиститися від грипу та його ускладнень — зробити щеплення. Щеплення проти грипу рекомен­довано робити щосезону. Вакци­ну проти грипу, корейського або французького виробництва, мож­на купити в аптеці. Обидві вакци­ни пройшли державний контроль якості.

Щеплення проти грипу реко­мендовані людям, які входять до групу ризику важкого перебігу та виникнення ускладнень під час хвороби:

  • вагітні;
  • діти до 5 років;
  • люди, старші за 60−65 років,
  • люди із хронічними захворю­ваннями;
  • люди, які живуть з ВІЛ,
  • люди, які мають онкологічні захворювання.

Грип починається з різкого під­вищення температури, а респіра­торні симптоми — кашель, утруд­нене дихання, виділення слизу та біль у горлі - додаються згодом. На відміну від грипу, COVID-19 по­чинається, навпаки, з респіратор­них симптомів.

За перших ознак захворюван­ня необхідно звернутися до сі­мейного лікаря, не вдаватися до самолікування, а під час хвороби подбати про безпеку рідних та ко­лег (залишатися вдома, викорис­товувати індивідуальний посуд).

Бережіть себе та своє здоров’я!

Схожі новини