Передплата 2024 «Добрий господар»

Добре, як є що випити. А ще ліпше — як є чим закусити...

53% жителів Львівщини мають зайву вагу. 22% вживають спиртне щонайменше раз на тиждень.

На одну середньостатистичну сім’ю на Львівщині припадає 1,6 викликів “швидкої” протягом останнього року. Це — найнижчий показник по Україні. Львівська область також увійшла до топ-п’ятірки областей, де жителі надають перевагу зверненню до лікаря, а не самолікуванню (разом із Донецькою, Херсонською, Закарпатською та Сумською областями). Такими є результати дослідження “Індекс Здоров’я. Україна — 2016”.

“Опитали 400 людей на Львівщині, старших 18 років, - здорових, тих, які хворіли і лікувалися, та тих, які не зверталися по медичну допомогу через відсутність коштів, віддаленість медзакладу або з інших причин (по Україні участь в опитуванні взяло 10 тис. респондентів). Поставили близько 200 запитань. За зразок взяли Європейський індекс споживачів охорони здоров’я, але адаптували його до українських реалій. Плануємо проводити такі дослід­ження щороку протягом 4-6 років. Це дозволить відстежити, наскільки ефективними є реформи, які проводяться у системі охорони здоров’я”, - розповідає директор Програмної ініціативи “Громадське Здоров’я” Міжнародного фонду “Відродження” Вікторія Тимошевська.

“42% жителів Львівщини оцінили свій стан здоров’я як добрий і дуже добрий (у середньому по Україні цей показник склав 39%). 53% мають надлишкову вагу (соціологи визначили це за індексом маси тіла). Загалом по Україні проблеми з вагою має 59% опитаних, - наводить дані заступник директора Київського міжнародного інституту соціології Вікторія Захожа. - На Львівщині — найвищий відсоток відмов від щеплень. 40% батьків мали такий досвід (загалом по Україні — 25%). 29% жителів області негативно ставляться до вакцинації (по Україні — 14%). Також Львівщина вибилася у трійку лідерів за частотою вживання алкоголю. 22% жителів щонайменше раз на тиждень розпивають спиртні напої (у Хмельницькій області так робить кожен четвертий, у Києві — майже кожен п’ятий). 35% опитаних проходили амбулаторне лікування. З них кожен відвідав лікаря у середньому 3,2 раза (показник по Україні — 1,9). 42% за останні 12 місяців хворіли, але не зверталися по допомогу через брак коштів (загалом по Україні таких — 39%). Сума середнього чеку за придбані протягом місяця медикаменти склала 469 гривень. По Україні — 550 гривень. Найменше витратили жителі Житомирської області — 238 гривень. Більшість із них щомісяця роблять внески у лікарняну касу, яка на 100% покриває витрати на стаціонарне лікування та на 30% - амбулаторне (йдеться про життєво необхідні ліки). Найбільше витрачають жителі Рівненщини (1001 гривню на місяць)”.

“Жителі Львівської області — найбільш обізнані щодо симптомів туберкульозу (91% опитаних можуть назвати два і більше симптомів). 60% можуть похвалитися знаннями щодо ознак інсульту, - перелічує Вікторія Захожа. - 56% скаржаться на високу вартість ліків. 51% хвилює корупція у МОЗ. 45% переймаються нестачею сучасного обладнання. 99% респондентів переконані, що реформа у медичній галузі є нагальною. Водночас лише 8% вважають, що вона відбувається”.

“На Львівщині лікарі не виписують пацієнтам багато препаратів. Середньостатистичний пацієнт прийняв протягом лікування 3,5 найменувань ліків. Це — один із найнижчих показників по Україні, що свідчить: лікарі у Львівській області не так тісно співпрацюють з представниками фармкомпаній, - каже в. о. директора Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак. - Зі 100 опитаних 99 декларує, що хоче реформ, водночас 90 зі 100 не хочуть, аби щось змінювалося (зокрема, виступають проти оптимізації медичних закладів). У Європі на плановий прийом лікаря треба чекати по 2-3 місяці. Кажемо, що хочемо жити як у Європі, водночас вимагаємо, аби лікар прийняв нас відразу, як тільки переступили поріг поліклініки”. Те, що 22% опитаних регулярно вживає спиртне, пояснює ментальними особливостями: “Галичани говорять правду не лише у себе на кухні. Якщо людина раз на тиждень ходить з друзями на пиво чи випиває келишок коньяку, то зізнається у цьому”.

“67% жителів області задоволені своїм дільничним терапевтом чи сімейним лікарем. Водночас лише 53% задоволені медичною допомогою, яку їм надали у стаціонарі. У сусідньої Тернопільської області — кращі показники (84% і 76%, відповідно). Але у місцевій пресі медична сфера активно критикується. Чому ж тоді люди стверджують, що усім задоволені? Це можна пояснити низьким рівнем очікування і культурними особливостями (“про своїх не можна погано відгукуватися”)”, - припускає Вікторія Тимошевська.

999

стільки ФАПів функціонує на території Львівщини. Сільських амбулаторій — близько 300. Жителі області знають своїх медиків в обличчя, довіряють їм, а тому набагато рідше викликають “швидку” порівняно з жителями міста. Один район у середньому обслуговує 2-3 карети “швидкої”.

Схожі новини